Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Prnjavor bila je večeras domaćin promocije ilustrovanog priručnika za upotrebu jezika  „Kako li se kaže?“, autora Brankice Radonjić.

Radonjićeva je u izjavi novinarima rekla da je projekat započet prije nekoliko godina, sa željom da se najčešće  jezičke nedoumice predstave i približe djeci.

„Cilj je da ljepotu i raznolikost  srpskog jezika i višeznačnu upotrebu  riječi približimo najmlađima svjesni da su upravo oni izloženi problemu ‘kvarenja’ i gubljenja autonomije i ljepote srpskog jezika“ , kaže Radonjićeva.

Knjiga „Kako li se kaže?“  je osmišljena kao ilustrovani priručnik, interaktivna knjiga u kojoj djeca aktivno izučavaju probleme srpskog jezika, prepoznaju pogrešnu upotrebu, ilustruju, rješavaju kviz, postaju ‘lovci’ na jezičke greške.

„Projekat ima i svoju humanitarnu stranu. Najvažnije nam je da knjiga dođe do što više djece, porodica, jer će kompletan prihod biti doniran za potrebe rada Dnevnog centra ‘Neven’ u Prnjavoru u kojem borave djeca sa poteškoćama u razvoju“ , pojasnila je Radonjićeva.

Predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić kaže da su dva najbolja načina učenja jezika neposredni kontakt sa onima koji poznaju jezik  i učenje iz knjiga.

„Važno je napraviti nešto što će djeci na zabavan i kreativan način uz mnoštvo šarolikih tema ponuditi jezička pravila i rješenja, a upravo je takav priručnik koji je večeras promovisan“ , rekla je Savićeva.

Književnik Ranko Pavlović rekao je da je priručnik pripremljen tako da može poslužiti mališanima, njihovim roditeljima, ali i nastavnicima zbog nedoumica  koje nastaju u našem jeziku zbog čestih pravopisnih promjena.

„Osim tuđica od kojih su se neke i odomaćile u našem jeziku najveću opasnost danas predstavljaju pojava interneta i društvenih mreža“ , ističe Pavlović.

On kaže da bismo njegovali naš jezik i znali kako, šta i kada treba reći tražimo jezički savjetnik, a ovaj priručnik pruža mogućnost da se dalje razvija, da iz njega niču novi jezički savjetnici, nove knjige.

Cijena priručnika „Kako li se kaže?“  je 15 KM. Projekat su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Opština Prnjavor i SPKD „Prosvjeta“.

Večerašnja manifestacija uvrštena je u program manifestacija u povodu obilježavanja 24. marta, Dana opštine.

SRNA, T.S.