Opština Prnjavor je zahvaljujući postignutim četvorogodišnjim rezultatima u oblasti ekologije i ekonomije kroz MEG projekat izabrana među 10 lokalnih zajednica u BiH koje će učestvovati i u drugoj fazi ovog projekta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Tomaš kaže da je ovim opravdano sve što je od izabranih projekata rađeno  tokom prve faze od 2016. do 2020. godine, a da će opština Prnjavor osim prilike da iz ovog projekta povuče dodatna novčana  sredstva za nova ulaganja imati i ulogu partnera, odnosno konsultanta i mentora drugim lokalnim zajednicama koje budu uključene u projekat.

“U drugoj fazi očekujemo da ćemo ostvariti još veći pomak i značajnija finansijska sredstva, a biće nam zadovoljstvo da svoja znanja i iskustva prenesemo i drugim lokalnim zajednicama. Ono na čemu trebamo raditi je poboljšanje efikasnosti rada opšinske uprave i  subvencioniranju računa za  vodu  za osjetljive kategorije stanovništva” , pojasnio je on i dodao da bi do kraja ove ili početkom iduće godine trebalo usvojiti novu strategiju razvoja opštine Prnjavor i novu tarifnu metodologiju obračuna cijena komunalnih usluga.

Tokom prve faze MEG projekta opština Prnjavor ostvarila je donatorskih sredstava u ukupnoj vrijednosti višoj od 483.000 KM , a ukupna realizovana vrijednost  sredstava je oko 1.613.000 KM.

Na samom početku projekta 2016. godine opština Prnjavora je imala 59 odsto ispunjenih kriterijuma, a na kraju projekta više od 85 odsto, zahvaljujući čemu se našla među prve četiri  od 18 lokalnih zajednica koje su učestvovale u projektu.

Prvi grant dobijen u maksimalnom iznosu od 225.000 KM upotrijebljen je za sanaciju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Vida Nježića, što su bila inicijalna sredstva za opštinu da u naredne dvije godine završi sve predviđene radove u ovoj ulici, uključujući i asfaltiranje. Ukupna vrijednost ove investicije je nešto manja od 1.100.000 KM.

Kroz javni grant podsticaja za zapošljavanje u  privredi opština Prnjavor i MEG projekat obezbijedili su po 40.000 KM za plate 20  novozaposlenih lica u šest privrednih subjekata u vremenskom periodu od pola godine.

U drugom ciklusu MEG projekta opština Prnjavor ostvarila je pristup  finansijskoj podršci od  133.000 KM što je iskorišteno za subvencioniranje  izgradnje distributivnog cjevovoda za poslovnu zonu Vijaka, a ukupna vrijednost projekta je 330.000 KM bez PDV-a.

Za drugi  projekat podsticaja u privredi  za tehnološko unapređenje kapaciteta, odnosno nabavku mašina, alata i opreme privrednim subjektima opština Prnjavor i MEG projekat obezbijedili su ukupno 60.000 KM.

Tomaš je podsjetio da su se paralelno sa aktivnostima na nivou opštinske uprave realizovale i aktivnosti predviđene MEG projektom u Komunalnom preduzeću “Vodovod” Prnjavor, koje je na kraju projekta bilo prvoplasirano od 18 preduzeća iz iste oblasti.

On kaže da su ostvareni rezultati ‘Vodovoda’  u velikoj mjeri doprinijeli  i krajnjem uspjehu ove opštine.

MEG projekat finansira švajcarska Vlada, a implementira UNDP BiH.

/SRNA/