Trenutno je u Čapljini u toku svečana akademija povodom obilježavanja Dana Evrope, a u organizaciji Evropskog pokreta u BiH. Na jedanaestoj po redu manifestaciji “Vrijeme je za Evropu”, koja se održava s ciljem promocije evropskih vrijednosti, načelniku opštine Prnjavor, dr Siniši Gatariću, upravo je uručeno priznanje “Opština Prnjavor – top lokalna zajednica za investiranje u BiH”. Načelniku Gatariću biće uručeno i priznanje za poseban doprinos u razvoju lokalne zajednice na polju saradnje sa nacionalnim manjinama.

Osim načelnika, plaketu za afirmaciju multikulturalnosti i očuvanje nacionalnog identiteta manjina na području opštine Prnjavor dobio je i odbornik iz reda nacionalnih manjina, Branko Deket.

Dan Evrope, koji se svuda u svijetu obilježava 9. maja svake godine, predstavlja dan kada je 1950. godine Robert Šuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, iznio svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice. Taj prijedlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”, smatra se početkom osnivanja onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.