Marljivi studenti i đaci koji dobijaju stipendije iz opštinskih i gradskih kasa u RS dogodine će imati razloga za zadovoljstvo, jer je nekoliko lokalnih zajednica odlučilo da većim iznosima nagradi njihov trud ili da poveća broj stipendista. Predstavnici opština i gradova poručuju da je najvažnije ulaganje u mlade i njihovo znanje, a ovaj vid podrške mnogo znači studentima i đacima jer će zahvaljujući stipendijama lakše nabaviti sve što im je potrebno za školovanje.

Veće iznose za stipendije najavila je opština Prnjavor, koja je do sada bila među onima koji su imali najtanji budžet za ove svrhe. Umjesto dosadašnjih devet ova opština će isplaćivati deset stipendija, one će biti više, a za stipendiranje je predviđeno 300.000 KM.

Kada su u pitanju mladi Trebinjci, gradonačelnik Luka Petrović je najavio da će posebna pažnja biti posvećena djeci iz socijalno ugroženih porodica. – Odluka o stipendiranju studenata naći će se naredne sedmice na Skupštini grada. Ona djeca čije porodice imaju najmanja primanja dobijaće i do 400 maraka, dok će za one čiji roditelji zarađuju više stipendije biti minimalne, ili ih uopšte neće ni dobijati – kazao je Petrović i dodao da grad dodjeljuje oko 240 stipendija. I stipendisti iz Gradiške će imati razloga za zadovoljstvo, jer je za ovu stavku planirano povećanje od 20.000 KM. – Imaćemo više stipendista jer je ovaj fond nacrtom budžeta povećan sa 230.000 KM na 250.000 KM – rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. Ova opština će nagraditi i vukovce, pa će oni koji završavaju osnovnu školu dobijati 300, a srednju 500 KM. U Doboju će stipendije ostati na istom nivou, ali će ovaj grad dodijeliti 30 stipendija više nego što je bilo ove godine. Opština Srbac, koja posljednje dvije godine nije izdvajala novac za stipendiranje, ponovo će početi da dodjeljuje ovaj vid pomoći marljivim studentima i đacima. Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je za ove svrhe previđeno 50.000 KM, a kriterijume i tačne iznose će tek utvrđivati. U budžetu Prijedora stavka za stipendije u 2016. godini iznosila je 350.000 KM, a u nedavno usvojenom nacrtu budžeta za 2017. predloženo je povećanje na 400.000 KM. – Stipendije će biti kao i do sada, 120 KM za studente i 70 KM za đake, a povećanje se odnosi na jednokratne pomoći koje se isplaćuju cijele godine – rekli su u Gradskoj upravi. Učeničke stipendije u Banjaluci iznose 80 KM, a za deficitarna zanimanja 260 KM. Studenti iz ovog grada dobijaju mjesečno 130, dok oni koji studiraju zanimanja za kojima vapi tržište rada dobijaju 250 KM. – Stipendije su solidne u odnosu na to kako svi živimo i vjerovatno će ostati na tom nivou – rekla je načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka Ljubinka Dragojević, ističući da je ove godine finansirano 1.250 učenika i 400 studenata. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je nacrtom budžeta za 2017. godinu, kao i u ovoj godini, za stipendiranje predviđeno 50.000 KM. I u Gradskoj upravi Bijeljina, gdje je već raspisan konkurs, kažu da stipendije ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Konkursi

Konkurs za stipendiranje studenata u Brodu je otvoren do 30. decembra, a za ove namjene je planirano 115.000 KM. Za dodjelu novih 90 stipendija čekaju se rezultati nedavnog konkursa u Prijedoru, dok ovaj grad finansira i 280 dosadašnjih stipendista.

GLAS SRPSKE