Opštinski odbor SUBNOR-a Prnjavor danas je polaganjem vijenaca kod spomen-bisti narodnih heroja, spomenika junacima grada i kod spomen-obilježja poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog  terora obilježio 4. jul, Dan borca.

Predsjednik OO SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić kaže da ova organizacija svake godine posjetom spomen- obilježjima obilježava značajne datume iz rata od 1941. do 1945. godine.

„Nastojimo da očuvamo sjećanje na taj period i uvijek napominjemo da svoju istoriju ne smijemo zaboraviti“ , rekao je Radonjić za Srnu.

On je napomenuo da na području opštine Prnjavor ima još jedan preživjeli borac iz  NOR-a, a u članstvu SUBNOR-a ima 28 potomaka.

Polaganju vijenaca prisustvovala je i delagacije opštine Prnjavor. Načelnik opštine Darko Tomaš istakao je da je iz Prnjavora u NOR-u poginulo 700 boraca od oko 4.500 koliko ih je učestvovalo u borbenim dejstvima.

„Iz tog rata smo dobili četiri narodna heroja i 22 nosioca spomenice. Danas imamo mali broj preživjelih iz tog rata, ali SUBNOR njeguje sjećanje i opština će uvijek podržati sve njihove aktivnosti“, rekao je Tomaš.

Opština Prnjavor je u ratu od 1941. do 1945. godine dala narodne heroje Stanka Vukašinovića, Radu Vranješević, Novaka Pivaševića i Vida Nježića.

10. jula 2022. godine biće obilježen i Dan oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu.

SRNA T.S.