Prolaskom Preobraženjske litije ulicama grada večeras je počelo obilježavanje krsne slave opštine Prnjavor.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej – stavrofor Duško Drinić rekao je u izjavi Srni da je Preobraženje veliki praznik u srpskom narodu, a posebno značajan i svečan za opštinu Prnjavor koja proslavlja svoju krsnu slavu.

 

On je podsjetio, da je ovo osma godina kako Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor u saradnji sa lokalnom zajednicom organizuje Preobraženjsku litiju.

„Smisao i značaj litije je da kroz krsni hod i pojanje crkvenih pjesama prizovemo Božiji blagoslov na naš grad, sela i sve stanovnike“ , kaže Drinić.

 

 

 

Načelnik opštine Darko Tomaš zahvalio se crkvenoj opštini koja je obnovila održavanje litije kao jedne od važnih manifestacija u obilježavanju krsne slave opštine i čestitao sutrašnju krsnu slavu svim građanima Prnjavora.

Učesnici Preobraženjske litije  prošli su ulicama Beogradskom, Svetog Save, Novaka Pivaševića i Hilandarskom, a kod Spomenika junacima grada služen je pomen za poginule borce u proteklom ratu.

U Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru nakon litije obavljen je vjerski obred čitanja slave, osvećenje i lomljenje slavskog kolača.

Opština Prnjavor sutra će obilježiti krsnu slavu. U 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu  Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, dok će se parastos uz polaganje vijenaca za poginule borce održati u 11.00 časova u Spomen hramu na Vučijaku, odnosno u 12.00 časova kod Spomen kompleksa u Šibovskoj.

SRNA, T.S.