Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Opština Prnjavor povodom obilježavanja krsne slave opštine Prnjavor organizuju večeras Preobraženjsku litiju.

Praznično bogosluženje u Hramu Svetog velikomučenika Georgija počinje u 18.00 časova, dok je formiranje litije ispred hrama predviđeno u 19.00 časova.

Učesnici litije kretaće se ulicama Beogradskom, Svetog Save, Novaka Pivaševića i Hilandarskom, a predviđeno je zadržavanje kod Spomenika junacima grada gdje će se obaviti pomen za poginule borce u proteklom ratu.

Po povratku u Hram biće obavljen obred čitanja slave opštine Prnjavor uz osvećenje slavskog žita i lomljenje slavskog kolača.

Sutra, na dan krsne slave opštine “Preobraženja Gospodnjeg”, u 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, dok će se parastos uz polaganje vijenaca za poginule borce održati u 11.00 časova u Spomen hramu na Vučijaku, odnosno u 12.00 časova kod spomen kompleksa u Šibovskoj.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš ranije je najavio da će zbog trenutne epidemiološke situacije i ograničenja javnog okupljanja izostati slavski ručak, a sredstva koja su bila namjenjena za ovu svrhu u iznosu od 10.000 KM kao nagradu dobiće dva najbolja studenta.

Do sada je praksa bila da opština Prnjavor nagrađuje sa po 5.000 KM tri najbolja studenta sa područja opštine, a ove godine zahvaljujući preusmjerenim  sredstvima od slavskog ručka njih petoro će biti nagrađeno.

SRNA, T.S.