“Romi na području opštine Prnjavor su tokom cijele godine uključeni u mnoge društvene, socijalne, kulturne, prosvjetne i zdravstvene aktivnosti, što Prnjavor čini dobrom sredinom za život ove populacije.”, rekao je načelnik opštine Siniša Gatarić nakon prijema za predstavnike tri romska udruženja koja djeluju na području opštine, organizovanog povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma.

Gatarić kaže da svemu tome svojim aktivnostima i inicijativama dosta doprinose upravo ova Udruženja. “U opštinskoj upravi smo te inicijative prepoznali kao opštekorisne, pa kroz razne projekte rješavamo problem stambenog zbrinjavanja, vodimo računa o školovanju i inkluziji djece i žena, pa i zapošljavanju. Romi su u Prnjavoru populacija koja je doživjela kompletnu inkluziju u društvo i što je najvažnije ni po čemu nije diskriminisana.“ istakao je Gatarić. On kaže da se ne može tvrditi da problema ipak nema, jer društvo u cjelini treba još dosta raditi na svojoj otvorenosti kako bi jednaka prava dalo svima.

Predsjednik Udruženja “Romska djevojka-Romani ćej“ u Prnjavoru, Snježana Mirković, podsjetila je da je u 2015. godini urađen potporni zid u prnjavorskom naselju Doline, čime je saniran odron na tom lokalitetu koji je neposredno ugrožavao četiri romska domaćinstva, a u istom naselju je riješen i problem kanalizacione mreže ,te saniran jedan put. “Izuzetno je važno što je u prošloj godini Skupština opštine Prnjavor usvojila Akcioni plan za rješavanje problema sa kojima se Romi suočavaju. Upravo zbog podrške na koju smo naišli na lokalnom nivou naše udruženje je predložilo načelnika opštine Sinišu Gatarića za BiH ličnost godine Džender centra.“ kaže Mirkovićeva. Ona je podsjetila da se dosta radi i na zdravstvenoj zaštiti i prevenciji bolesti, zbog čega je nedavno organizovana akcija besplatnog mamografskog pregleda, kojim je bila obuhvaćena 121 žena.

Predsjednik opštinskog udruženja Roma Nenad Mirković, smatra da je trenutno najveći problem nezaposlenost, jer su pokazatelji da je samo 30 odsto Roma u radnom odnosu. On je najavio da će uskoro biti nastavljen projekat stambenog zbrinjavanja koji podrazumijeva izgradnju tri nove kuće i adaptaciju tri postojeća stambena objekta.

Prijemu je prisustvovao i Monitor za pitanja Roma u misiji OSCE u BiH Dervo Sejdić, koji je izrazio zadovoljstvo što su na području opštine Prnjavor romska djeca stoprocentno uključena u obrazovni proces, što se dosta uradilo na stambenom zbrinjavanju i što pomoć ne izostaje ni kod procesa zapošljavanja.  “Zaposlen čovjek može da živi od svog rada, da školuje svoju djecu i izdržava porodicu, zdravstveno osigura i bude socijalno uključen u društvo.“ zaključio je Sejdić.

Misija OEBS-a u BiH je danas u Prnjavoru povodom Međunarodnog dana Roma organizovala okrugli sto na kojem je razgovarano o primjeni lokalnog akcionog plana “ Aktivna participacija za uključenje Roma za period 2016.-2020. godina“ i praćenju i vrednovanju ostvarivanja postavljenih ciljeva u okviru istog plana. Ovom aktivnošću Misija OEBS-a u BiH želi dati svoj doprinos u promovisanju poboljšanja statusa Roma u društvu i ohrabriti romske aktiviste da aktivno učestvuju u kreiranju romskih politika.

SRNA /T.S/