Olujno nevrijeme praćeno gradom i jakim vjetrom zahvatilo je juče sjeverni dio opštine Prnjavor. Veliki vjetar otkrivao je objekte, rušio drveće, dok je grad nanio štete u poljoprivrednoj proizvodnji i voćarstvu. Najgore je u mjesnoj zajednici Smrtići, zaseok Živanić, gdje je nanesena velika materijalna šteta na objektima i poljoprivrednim usjevima.

Zlatan Živanić, vlasnik farme za proizvodnju pilića iz Gornjih Smrtića rekao je da je nevrijeme trajalo 15 minuta i da je načilo veliku materijalnu  štetu. “Nevrijeme je napravilo veliku katastrofu. Nismo znali šta se dešava, dok se nije smirila situacija. Olujni vjetar je uništio objekat u kome su se nalazili pilići, a nastradao je i veliki dio pilića, starosti sedam dana. Za deset minuta ostali smo bez ičega“, rekao je Živanić.

Jak vjetar i grad nanijeli su velike štete i na poljoprivrednim usevima. „Uništen je plod koji  je već bio za berbu. Prvi zasad je uništen, a stablo je oštećeno 70 odsto“, rekao je Ljubiša Živanić iz Gornjih Smrtića, koji na svom imanju ima zasad malina. Živanić je naglasio, da će posljedice nevremena umanjiti prinos za više od 50 odsto.

Predstavnici Opštine Prnjavor obišli su danas područje pogođeno olujnim nevremenom. Dragana Tomaš, načelnik Odjeljenja za poljopriredu, vodoprivredu i šumarstvo rekla je da se predstavnici Komisije za procjenu štete nalaze na terenu i da prikupljaju podatke.

“ Ono što smo danas mogli vidjeti, štete su zaista velike. Opština će uzeti proaktivnu ulogu i nakon obilaska Komisije za procjenu šteta obratićemo se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi RS, da pomognu oštećenima. Takođe i Opština će u skladu sa svojim mogućnostima izaći u susret ovim ljudima“, rekla je Tomaš.

U mjesnim zajednicima koje su juče zahvaćene olujnim nevremenom došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom, kao i prekida telefonskih komunikacija.

SAMSUNG CSC