Oлујно невријеме праћено градом и јаким вјетром захватило је јуче сјеверни дио општине Прњавор. Велики вјетар откривао је објекте, рушио дрвеће, док је град нанио штете у пољопривредној производњи и воћарству. Најгоре је у мјесној заједници Смртићи, засеок Живанић, гдје је нанесена велика материјална штета на објектима и пољопривредним усјевима.

Златан Живанић, власник фарме за производњу пилића из Горњих Смртића рекао је да је невријеме трајало 15 минута и да је начило велику материјалну  штету. “Невријеме је направило велику катастрофу. Нисмо знали шта се дешава, док се није смирила ситуација. Олујни вјетар је уништио објекат у коме су се налазили пилићи, а настрадао је и велики дио пилића, старости седам дана. За десет минута остали смо без ичега“, рекао је Живанић.

Јак вјетар и град нанијели су велике штете и на пољопривредним усевима. „Уништен је плод који  је већ био за бербу. Први засад је уништен, а стабло је оштећено 70 одсто“, рекао је Љубиша Живанић из Горњих Смртића, који на свом имању има засад малина. Живанић је нагласио, да ће посљедице невремена умањити принос за више од 50 одсто.

Представници Општине Прњавор обишли су данас подручје погођено олујним невременом. Драгана Томаш, начелник Одјељења за пољоприреду, водопривреду и шумарство рекла је да се представници Комисије за процјену штете налазе на терену и да прикупљају податке.

“ Оно што смо данас могли видјети, штете су заиста велике. Општина ће узети проактивну улогу и након обиласка Комисије за процјену штета обратићемо се Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влади РС, да помогну оштећенима. Такође и Општина ће у складу са својим могућностима изаћи у сусрет овим људима“, рекла је Томаш.

У мјесним заједницима које су јуче захваћене олујним невременом дошло је до прекида у снабдијевању електричном енергијом, као и прекида телефонских комуникација.

SAMSUNG CSC