Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Prnjavor bilo je sinoć domaćin Smotre dječijih folklornih ansambala sa područja opštine Prnjavor.

Svoje igračko i pjevačko umijeće osim domaćina publici su predstavili Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Pronija“ Prnjavor, KUD „Hakija Tabaković“ Lišnja, Udruženje  „Češka beseda“ Maćino Brdo i Ukrajinski KUD „Taras Ševčenko“ Prnjavor.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Borka Pavlović izrazila je zadovoljstvo što su u ovogodišnjoj smotri učešće uzele i nacionalne manjine koje rade sa djecom.

„Naši sugrađani, kao i gosti iz Poljske i Češke koji su doputovali na obilježavanje Dana opštine su mogli vidjeti šta su naša djeca pripremila u toku proteklih godinu dana, nove koreografije i igre“ , rekla je ona za Srnu.

Pavlovićeva je napomenula da je ovo 13. manifestacija koju SPKD „Prosvjeta“ ima u redovnom godišnjem programu.

Zdenka Hajek koja predvodi Udruženje „Češka beseda“  pojasnila je da je njihov mali četvoročlani hor sinoć imao svoj prvi nastup.

„Oni su bili jako uzbuđeni, imali su i tremu,  posebno jer su nastupali pred gostima iz Boskovica koji dolaze iz matične zemlje, a mi ipak više koristimo  češki jezik kojim se pričalo od samog dolaska naših predaka na ove prostore prije 130 godina“ , kaže Hajekova.

Smotra dječijih folklornih ansambala održana je povodom obilježavanja Dana opštine Prnjavor.

Srna T.S.