Načelnik opštine, Darko Tomaš održao je radni sastanak sa rukovodstvom Udruženja penzionera opštine Prnjavor, na kome su razgovarali o radu Udruženja i rezultatima postignutim tokom prošle godine.

Udruženje broji 4.000 od ukupno registrovanih 5.000 penzionera na području ove lokalne zajednice.

Predsjednik Udruženja penzionera, Živko Vinčić rekao je novinarima nakon sastanka da ova brojna populacija ima veliki uticaj na politički i društveno – ekonomski  život  u lokalnoj zajednici i da se zato zajednički moraju rješavati postojeći problemi starih lica.

Jedan od problema jeste i naglo povećanje stope smrtnosti među starim licima na području opštine Prnjavor u vrijeme pandemije virusa korona koja u velikoj mjeri ugrožava finansijsku stabilnost.

„Udruženje porodicama preminulih isplaćuje po 400 KM što pojedinačno gledano nisu velika sredstva, ali naš rad ugrožava ukupni broj smrtnih slučajeva koji se sa 150 slučajeva iz 2019. godine u prošloj povećao na 250, dok na početku ove godine nažalost imamo svaki mjesec po 30 ovakvih slučajeva“ , pojasnio je on, te ipak,  izrazio nadu da će se situacija do ljeta smiriti.

Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da je najstarija populacija svojim predanim i transparentnim radom zaslužila pomoć opštine čijem su razvoju u velikoj mjeri doprinijeli tokom svog radnog vijeka.

On je obećao da će opština i dalje nastaviti pomagati aktivnosti Udruženja na poboljšanju položaja penzionera.

Opštinsko Udruženje penzionera Prnjavor održaće 27. februara  redovnu sjednicu na kojoj će biti razmatrani izvještaj o radu u 2021. godini i program aktivnosti za ovu godinu.