“Romsku djecu na području BiH potrebno je uključiti u obrazovni sistem kako bi im se pružila prilika za bolji i kvalitetniji život”, rekla je danas u Prnjavoru program menadžer švajcarskog “Karitasa“ za projekat “Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH“ Elma Ćurulija. Ona je nakon održavanja okruglog stola, čija je tema bilo obrazovanje Roma, rekla da je cilj ovog skupa bio da se predstavnici opština Prnjavor, Bijeljina, Modriča, Doboj i Vukosavlje upoznaju sa sprovedenim aktivnostim “Karitasa“ na uključivanju i obrazovanju Roma od 2010. godine do danas. “Opštine nisu nasumično odabrane. Sve su to lokalne zajednice u kojima smo imali ili planiramo imati projekte stambenog zbrinjavanja, a u koje je “Karitas“ iz Švajcarske, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, uljučen već 6 godina.“ rekla je Ćurulija. Ona je podsjetila da ovaj projekat podržavaju Vlade Švajcarske i Lihtenštajna, te fondacija “Medikor“.

Načelnik opštine Prnjavor, dr Siniša Gatarić, kaže da su namjere lokalne zajednice da se učini što više i bolje za romsku populaciju kako bi se ova nacionalna manjina u punom kapacitetu uključila u društvo. “Mislim da smo dosta u tome već uspjeli, jer su na području naše opštine svi Romi stambeno zbrinuti. Veliku brigu vodimo i o njihovom obrazovanju, a svake godine romskoj djeci dodijeljujemo udžbenike. U okviru budžeta imamo posebnu stavku za nacionalne manjine, pa time i Udruženje Roma.“ precizirao je Gatarić.

Današnjem okruglom stolu u Prnjavoru prisustvovao je i direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin“ iz Bijeljine, Dragan Joković. On kaže da je najveći problem u Bijeljini što romska djeca napuštaju osnovnu školu.  “Prošle godine 50 odsto upisane djece je napustilo školu zbog odlaska u zemlje Zapadne Evrope.“ kaže Joković. On je istakao da je Bijeljina jedna od najvećih romskih zajednica u RS, te da se suočava sa raznim problemima od socijalne isključenosti, diskriminacije, predrasuda, do života u velikom siromaštvu i izražene pojave radne eksploatacije djece. “Obrazovanje za te porodice ne znači puno, a lokalna zajednica i svi mi ostali, možda, nedovoljno radimo na rješavanju problema. Bez većeg angažmana, izdvajanja sredstava i rada sa školama na prevenciji diskriminacije i stvaranju boljih uslova za život samih učenika, ovaj proces će jako dugo trajati .“ smatra Joković.

Predsjednica Udruženja “Romska djevojka“ iz Prnjavora, Snježana Mirković, smatra da je obrazovanje ključno za romske porodice, jer bez obrazovanja nema budućnosti. “Na području opštine Prnjavor imamo tu sreću da sva romska djeca idu u školu. Naša udruženja uz pomoć donatora i lokalne zajednice nastoje da iznađu sredstva i način da se djeca opreme za školu, što nam za sada uspijeva.“ rekla je ona. Mirkovićeva je podsjetila da Udruženje “Romska djevojka“ djeluje i na području Vukosavlja, gdje je nedavno organizovan sistematski pregled za 18 djece koja ne idu u školu. “Jedan od najvećih problema u ovoj opštini je udaljenost škole od romskih naselja, a kako većina tih porodica nije materijalno obezbijeđena nemaju novca za mjesečnu kartu. Centar za socijalni rad nije u mogućnosti da taj problem riješi, pa bi bilo dobro da se u sve uključi i država.“ kaže ona.

Okrugli sto “Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH“, održano u Prnjavoru, organizovali su “Karitas“ Švajcarska, Agencija za razvoj “LEDA“, Nevladina organizacija “Budi moj prijatelj“ i Opština Prnjavor.

SRNA /T.S/