„Dijalog zajednice Prnjavor“, na kom je učestvovalo 14 predstavnika organizacija civilnog društva, javnih ustanova i predstavnika opštine, održan je juče, u skupštinskoj sali Opštine Prnjavor.

Učesnici dijaloga naglasili su kako je opština Prnjavor pozitivan primjer zajednice u Bosni i Hercegovini, u kojoj građani i vlast aktivno doprinose društvenom ambijentu bez predrasuda i stereotipa.

Zajedničkom diskusijom utvrđene su teme na kojima je potrebno raditi kako bi se osnažila saradnja civilnog sektora i lokalne samouprave i aktivnije uključili građani u društvene aktivnosti. Između ostalog, učesnici dijaloga su istakli kako je potrebno dodatno jačati međugeneracijsku saradnju, osigurati veću podršku za kulturne aktivnosti, aktivnosti za mlade i marginalizovane grupacije.

Dijalozi u zajednici samo su prvi korak ka planiranju daljih aktivnosti za jačanje povjerenja i društvene povezanosti u odabranim zajednicama, među kojima je i naša opština Prnjavor.

Dijalog u Prnjavoru realizovan je u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija (EU), a zajedno provode EU, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope.