U prostorijama Opštinske uprave danas je održan sastanak načelnika opštine Prnjavor Darka Tomaša sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igorom Žunićem, te direktorima prnjavorskog i derventskog Doma zdravlja, Svjetlanom Malić i Mirkom Šaranom. Na sastanku je zaključeno da je očuvanje lokalnih porodilišta zajednički interes Prnjavora i Dervente i da će predstavnici dvije opštine uložiti maksimalne napore kako bi porodilišta nastavila da funkcionišu kao i do sada.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran naglasio je da potreba za porodilištima u obje opštine postoji, te da niko nema pravo da insistira na njihovom zatvaranju.

“Smatramo da porodilišta treba da nastave da funkcionišu kao što su i do sada, s obzirom na standard stanovništva i činjenicu da se žene i danas porađaju na putu ka našim porodilištima”, istakao je Šaran, dodavši da bi putovanje do porodilišta u Doboju ili Banjaluci u takvim slučajevima predstavljalo ogroman rizik.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da zatvaranje porodilišta u Prnjavoru i Derventi zahtjev koji proizilazi iz pravilnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te da stoga nije suštinski, već prvenstveno formalni zahtjev.

“Porodilište u Prnjavoru postoji još od 1905. godine i od tada funkcioniše bez ijednog dana prestanka”, naglasio je Tomaš i dodao da će lokalne zajednice tražiti od ministarstva da izmijeni sporni pravilnik, kako bi porodilišta nastavila da funkcionišu kao i do sada.

“Ono što ispred lokalne zajednice možemo uraditi, to je da obezbijedimo sredstva za plate zaposlenih u porodilištu, tako da ne vidimo niti jedan razlog da porodilište bude zatvoreno”, istakao je Tomaš.