Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gradske uprave Grada Prnjavor obavještava građane sa područja Grada Prnjavor da je potvrđeno prisustvo bolesti afrička kuga svinja na području teritorije Republike Srpske, te u vezi s tim Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je donijelo rješenje broj 12.05-335-777-3/23 od 05.09.2023. godine, kojim se zabranjuje rad stočnih pijaca, organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja na kojima se prodaju ili izlažu svinje, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, na teritoriji cijele Republike Srpske.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, te stoga apelujemo na poljoprivredne proizvođače da preduzmu preventivne mjere na svojim farmama i da obavezno prijave bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru.

Za sve informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Odjeljenja za inspekcijske poslove ili putem kontakt telefona 051/660-860 i 051/663-267.