Hram Hristovog Vaznesenja u Grabik Ilovi proslavio je juče krsnu slavu Spasovdan, a kum slave je bio načelnik opštine Prnjavor dr Siniša Gatarić. Spasovdan je i krsna slava mjesne zajednice Grabik Ilova. Obilježavanje Spasovdana je počelo arfijerejskom službom i osvećenjem slavskog kolača i koljiva, te litijom oko crkve.

Načelnik Gatarić je rekao, da mu je veliko zadovoljstvo što je bio kum hrama u grabik Ilovi, te naglasio da je prošle godine obećao da će ove biti kum hramu, kako bi prije svega pokazao da je ozbiljan po pitanju obećanja za asfaltiranje lokalnog puta u ovoj mjesnoj zajednici. Nakon vjerskog obreda održan je i parastos i položeni vijenci na spomen obilježje poginulim borcima VRS u Grabik Ilovi.

Ovaj praznik bio je i prilika da načelnik Gatarić ispuni dati obećanje prošle godine i da sa predstavnicima mjesne zajednice i mještanima, svečano otvori dionicu novog asfaltiranog puta u dužini od 850 metara, u čiju izgradnju je uloženo 80.000 KM. Gatarić je rekao da bi se svaki veliki hrišćanski praznik trebao manifestovati kroz neko dobro djelo, značajno za lokalno stanovništvo.

„Ostalo je još oko 350 metara neasfaltiranog puta prema Prnjavoru, što bi ako sve bude po planu trebalo biti riješeno. I u proteklom periodu imali smo značajne investicije u ovoj mjesnoj zajednici. Prije svega tu mislim na projekat Povelič i dovođenje vode“, rekao je Gatarić. On je naglasio, da te aktivnosti nisu završene, da je na zadnjem skupštinskom zasjedanju usvojen nacrt strategije vodosnabdijevanja za ostali dio opštine, kao i da se nada da će do Preobraženja Gospodnjeg pitka voda sa Poveliča biti i na prnjavorskim česmama.

Mještani Grabik Ilove zajedno sa sveštenstvom su za kraj pripremili slavski ručak i narodno veselje za sve prisutne.