Na današnjem forumu “/Ne/ nasilje među mladima” u organizaciji Omladinskog centra Prnjavor učenicima srednjih škola iz Prnjavora i zainteresovanim građanima predstavljeni su oblici nasilja u društvu  i načini kako da mladi prijave i prevaziđu ovakve pojave.

Jedan od učesnika foruma bila je savjetnik linije za djecu i mlade „Plavi telefon“ Dajana Budiša  koja je u izjavi novinarima rekla da je prošle godine ova savjetodavna linija zaprimila više od 10.000 poziva  i više od 1.200 javljanja mejlom, četom ili na raznim društvenim mrežama.

Budiša je precizirala da su evidentirane  32 prijave nasilja, od čega je polovina prijavljena kao porodično nasilje.

„Najzastupljenije je fizičko i emocionalno nasilje, ali ima i slučajeva emocionalnog zanemarivanja koje je, iako se o njemu mnogo ne priča, prisutno  i ostavlja dugotrajne posljedice“, kaže ona.

Budiša je napomenula da se na „Plavi telefon“ mogu prijaviti maloljetnici i odrasle osobe.

„Prijave su anonimne i one se posleđuju policiji i Centru za socijalni rad koji izlaskom na teren utvrđuju pravu situaciju. Do sada su nam se najviše javljali tinejdžeri, odnosno mladi uzrasta  od 13 do 18 godina“, rekla je Budiša.

Psiholog u Centru srednjih škola „Ivo Andrić“  Prnjavor Dragan Glavan kaže da kao dugogodišnji radnik u školi nije primjetila  da je došlo do značajnog porasta broja slučajeva nasilja u odnosu na ranije godine, te da se kod prijavljenih slučajeva uglavnom radi o verbalnom sukobu.

„Nije to vršnjačko nasilje u pravom smislu sa svim elementima koji ga karakterišu,  odnosno da se radi o dugotrajnom i namjernom povređivanju. Dešava se ponekad da se djeca potuku ili povrijede jedno drugo ružnim riječima , tada se postupa po protokolu koje škole primjenjuju u svom radu „ , pojasnila je ona.

Član Omladinskog centra Prnjavor Vildana Mušinović kaže da je nasilje sve češća pojava među mladima zbog čega je potrebno da se o njoj više priča.

Ona je podsjetila da se forumi koje organizuju  realizuju  u sklopu projekta  BHRI  /Bosnia and Herzegovina Resilience Initative/ koji implementira Međunarodna organizacija za migracije, i najavila da će naredni sa temom mladi i aktivizam biti održan 8. aprila.

Današnji forum je jedna od aktivnosti organizovanih u povodu obilježavanja 24. marta, Dana opštine Prnjavor.  Sutra će u Centru za kulturu sa početkom u 18.30 časova biti održana promocija projekta “Kako li se kaže?'”. Ulaz za građanstvo na sve manifestacije je besplatan.