Opština Prnjavor isplatila je danas podsticaje za 389 poljoprivrednih proizvođača u ukupnom iznosu od 375.556,00 KM, potvrdio je na konferenciji za novinare načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

On je rekao da je danas isplaćena i subvencija mladim inženjerima poljoprivrede u iznosu od po 2.000 KM, a to pravo iskoristilo je sedam poljoprivrednika.

„Na ovaj način nastavili smo praksu redovnog isplaćivanja podsticaja poljoprivrednicima.  I u ovoj godini uvećan je podsticaj za 10 odsto u slučajevima gdje su žena ili osoba  mlađa od 35 godina nosioci  vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvom. Pravo na podsticaj po ovom osnovu ostvario je 31 mladi poljoprivrednik i 39 žena“ , pojasnio je Tomaš.

On je kao poseban vid podrške lokalne zajednice poljoprivredi, a koji nije obuhvaćen podsticajima,  naveo i otvaranje „Naše prodavnice“  kao mjesta na kojem više od 30 sertifikovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Prnjavor distribuira i plasira tržištu više od 200 različitih proizvoda.

Stručni savjetnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mišo Vujić podsjetio je da je ovo odjeljenje zaključno sa 1. novembrom  ove godine  zaprimilio ukupno  530 zahtjeva za podsticaje, od čega 509 zahtjeva iz oblasti stočarstva, pčelarstva, povrtlarstva, voćarstva, podsticaja za mlade inženjere poljoprivrede, podsticajna sredstva za kalcifikaciju zemljišta i hemijsku analizu poljoprivrednih proizvoda i  21 zahtjev za procjenu šteta na usjevima koje su prouzrokovale divlje životinje i procjenu šteta na domaćim životinjama izazvanih napadom pasa lutalica.

„Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva  472 zahtjeva su pozitivno riješena, 30 zahtjeva je rješenjem odbijeno zbog neispunjavanja propisanih kriterijuma, a 28 zahtjeva odnosi se na tov junadi i ovaj podsticaj će biti isplaćen u narednoj godini“ , precizirao je Vujić na konferenciji za novinare.

Prema strukturi isplaćenih podsticaja u ovoj godini najviše zahtjeva je podneseno u stočarstvu za muzna grla  169 zahtjeva za šta je isplaćeno 149.634, 40 KM. Slijede podsticaji za priplodne ovce sa 61 podnesenim zahtjevom i isplaćenih 62.145,20 KM i za povrće sa 44 zahtjeva i isplaćenih 36.439,00 KM.

„Maksimalan iznos novčanih sredstava isplaćenih po jednom gazdinstvu je 2.960,00 KM i ovo pravo je ostvarilo 18 poljoprivrednih proizvođača“ , rekao je on.

Opština Prnjavor je u ovoj godini za unapređenje poljoprivredne proizvodnje realizovala ukupna novčana sredstva u iznosu od  454.900,75 KM.

/SRNA/