U prostorijama Opštine Prnjavor danas je organizovana podjela sredstava za udžbenike učenicima romske nacionalnosti. Prema zvaničnim podacima, šestoro djece iz reda romske populacije pohađa osnovnu i srednju školu u Prnjavoru, dok na području naše opštine, prema posljednjem popisu, živi ukupno 38 pripadnika ove nacionalne manjine.

Predstavnik Udruženja Roma opštine Prnjavor Gordana Mirković zahvalila se načelniku Darki Tomašu na izdvojenim sredstvima, kao i na dobroj saradnji u proteklom periodu.

“Sredstva za udžbenike znače mnogo učenicima romske nacionalnosti, kao i roditeljima koji su većinom nezaposleni”, izjavila je Mirkovićeva.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da romska zajednica u Prnjavoru, za razliku od onih  u drugim opštinama, može biti zadovoljna svojim položajem.

“Prema mojim informacijama, svim pripadnicima romske populacije u Prnjavoru riješeno je stambeno pitanje, što je bila njihova osnovna potreba”, istakao je Rover i dodao da će osnovni cilj u narednom periodu biti rješavanje problema nezaposlenosti Roma.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zahvalio se Savezu nacionalnih manjina Republike Srpske koji je u ranijem periodu bio inicijator ove ideje.

“Zadovoljstvo nam je da se djeca iz reda romske populacije školuju, a posebno mi je drago to što ove godine imamo i studenta iz reda ove nacionalne manjine”, izjavio je Tomaš, naglasivši da će Opština Prnjavor naći načina da mu pomogne u toku njegovog fakultetskog obrazovanja.