U prostorijama Centra za kulturu upriličena je ceremonija promocije rezultata Omladinske banke Prnjavor, na kojoj su prisustvovali načelnik opštine Prnjavor, članovi Omladinske banke, te vlasnici mikro-biznisa i neformalnih grupa. Omladinska banka Prnjavor, koja djeluje pod okriljem Fondacije ”Mozaik”, tokom 2021. godine podržala je 9 projekata i jedan mikro-biznis. Ukupna vrijednos projekata je 25.333KM a za mikro-biznis izdvojen je iznos od 2000KM. Finansijska podrška projektima pružena je od strane Opštine Prnjavor u iznosu od 7.180KM, Fondacije ”Mozaik” u iznosu od 6.108KM, i grupe su obezbjedile 12.046KM, a troškovi registrovanja mikro-biznisa snosili su Opština Prnjavor i Fondacija Mozaik.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš uputio je čestitke mladim ljudima koji su dio svih ovih projekata te članovima Omladinske banke Prnjavor i Fondacije ”Mozaik”. „Ovi projekti imaju veliki značaj za našu lokalnu zajednicu baš zato što su mladi inicijatori istih. Oni su osmislili i realizovali ove projekte, te su pored sredstava što su dobili od strane Opštine i Fondacije uspjeli da realizuju i određeni dio sredstava iz zajednice. Uvjeren sam da ćemo i u narednoj godini realizovati još mnogo važnih projekata, a podrška od strane Opštine Prnjavor će uvijek biti prisutna“ kazao je gospodin Tomaš.

„Nama je drago da su mladi realizovali sve svoje ideje i sigurni smo da će naredna godina biti još bolja u odnosu na ovu. Zahvalnost velika Fondaciji „Mozaik“ što je prepoznala opštinu Prnjavor za jedan ovakav program kao i predstavnicima Opštine Prnjavor koji su odlučili da mladima daju priliku da se isti realizuje u Prnjavoru“ rekla je Dajana Bašić, koordinatorica Omladinske banke Prnjavor.

Uz pomoć Omladinske banke i Opštine Prnjavor, David Jokić pokrenuo je mikro-biznis mini sirane koji je baziran na proizvodnju mladog sira. „Dobijena novčana sredstva uložio sam u vakumiranje i pakovanje proizvedenog sira. Pored novčanih sredstava pozitivno u ovom svemu jeste i upoznavanje kolektiva, novih mladih ljudi gdje se otvaraju i proširuju putevi za napredovanje i dalji uspjeh“, rekao je David, napominjući da će otvaranje mini sirane biti krajem mjeseca novembra ove godine.

Fondacija „Mozaik“ u Bosni i Hercegovini podržava 52 Omladinske banke, a u 2021. podržano je 605 projekata, u vrijednosti oko 1.300.000KM, te 92 mikro-biznisa od kojih je jedan registrovan.

„Drago mi je da kroz ovaj program mladi mogu razvijati svoje projekte u skladu sa potrebama lokalne zajednice, te da članovi Omladinske banke mogu odlučivati koji će to projekti i mikro-biznisi biti podržani. Takođe, pružena je prilika mladima da se njihove poslovne ideje registruju kao komercijalno poljoprivredna gazdinstva“, rekao je direktor projekta Omladinske banke Fondacije „Mozaik“, Željko Pauković.