TRINAEST NOVOZARAŽENIH LICA NA PODRUČJU OPŠTINE

U protekla 24 časa, na području opštine Prnjavor registrovano je trinaest lica zaraženih virusom korona.  Devet novozaraženih lica je srednje životne dobi, šest muškaraca i tri žene. Tri lica su mlađe životne dobi, dva muškog i jedno ženskog pola, dok je jedno lice starije životne dobi, muškog pola. Većina novozaraženih nalazila se u kućnoj izolaciji, dok su četiri lica hospitalizovana.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalaze 153 osobe.

Od početka pandemije, na području opštine registrovana su 123 lica zaražena virusom korona, dok je 41 lice oporavljeno.

OBJAVLjEN PRVI “EU4AGRI” JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE PROJEKTNIH APLIKACIJA

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske obavještava da je u okviru projekta EU4Agri objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Rok za dostavljanje prijava je 30. septembar 2020. godine do 17:00 časova.

Poziv je namijenjen pružanju podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ciljevi predmetnog poziva su:

  • Stabilizacija i jačanje proizvodne konkurentnosti i povećanje nivoa produktivnosti prehrambene industrije;
  • Unapređenje kvaliteta proizvoda, higijene, bezbjednosti hrane;
  • Promocija dobrih praksi i održivog razvoja;
  • Zaštita poslovanja od posljedica nastalih pandemijom virusa COVID-19.

Prihvatljivi sektori:

  • prerada voća, vinarstvo i maslinarstvo;
  • prerada povrća;
  • prerada mlijeka;
  • prerada mesa;
  • prerada i konzervisanje riba, ljuskara i mekušaca;
  • prerada žitarica.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti preduzeća, zadruge i preduzetnici koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Ukupan budžet Poziva iznosi 3 000 000 KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 60 000 do 300 000 KM.

Smjernice za podnosioce prijava i detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Moli se da aplikanti iz Republike Srpske na imejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

BAJRAMSKA ČESTITKA

Povodom jednog od najznačajnijih praznika, Kurban bajrama, svim sugrađanima islamske vjeroispovjesti želimo da uputimo srdačne čestitke. Provedite ga sa svojim najmilijima u dobrom zdravlju, slozi i zajedništvu. Neka vam Kurban bajram srca ispuni radošću i duhovnim mirom.

NAČELNIK OPŠTINE                                                            PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Darko Tomaš                                                                                      Željko Simić

OD POSLjEDICA ZARAZE VIRUSOM KORONA PREMINUO STARJEŠINA TERITORIJALNE VATROGASNE JEDINICE

Na Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka, od posljedica zaraze virusom korona sinoć je preminuo starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice, Dušan Slijepčević.

Opštinski štab za vanredne situacije izražava iskreno saučešće porodici Slijepčević.

U protekla 24 časa, na području opštine Prnjavor nema registrovanih novozaraženih lica, dok je jedno već registrovano lice ponovnim testiranjem dobilo pozitivan nalaz.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 176 osoba.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 111 lica zaraženih virusom korona, 36 lica je oporavljeno, dok su četiri osobe preminule.

NA ERGELI „VUČIJAK“ U PRNjAVORU POSTAVLjENA SAVREMENA AGROMETEOROLOŠKA STANICA

Danas je na ergeli „Vučijak“ u Prnjavoru postavljena savremena agrometeorološka stanica, u vrijednosti 100.000 KM, koju je Hidrometeorološkom savezu Republike Srpske donirala Japanska vlada.

Postavljanju stanice prisustvovao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Milan Gavrić, koji je istakao da će agrometeorološka stanica unaprijediti rad opštinskih savjetodavnih službi, te pomoći poljoprivrednicima.
Gavrić je istaka da je na teritoriji opštine Prnjavor u toku i izrada prognoznog modela i sistema upozoravanja na poplave.
„Stanovništvo u slivu rijeke Ukrine imaće unaprijed definisanu sliku o potencijalnim nivoima vodostaja i biće omogućeno pravovremeno upozoravanje stanovništva na eventualne vremenske nepogode“ istakao je Gavrić.

Rukovodilac odsjeka za agrometeorologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Dejan Supić, kaže da u Republici Srpskoj do sada, osim u Prnjavoru, donirane su agrometeorološke stanice postavljene u Slatini kod Banja Luke, Crkvini kod Šamca i u Trebinju, te da je u planu da se u narednih mjesec dana postavi još jedna stanica i u Ljubinju.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, ističe da postavljanjem agrometeorološke stanice, nakon 45 godina pauze, podaci iz Prnjavora ponovo će se naći u zvaničnim izvještajima.

„Ovi podaci za Prnjavor mjerili su se u  periodu od 1955. do 1975. godine. Prošle godine je u sklopu Srednjoškolskog centra postavljena jedna manja stanica koja mjeri temperaturu i vlažnost vazduha, te sam obim padavina, a nova agrometeorološka stanica imati će veliki značaj za naše poljoprivrednike“, rekao je Tomaš.

 

U narednom periodu, svi podaci sa agrometeorološke stanice na ergeli „Vučijak“ biće dostupni na zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor.

DVA NOVOZARAŽENA LICA NA PODRUČJU OPŠTINE

U protekla 24 časa, na području opštine Prnjavor, registrovana su dva lica zaražena virusom korona. Novozaražena lica su starije životne dobi, muškog i ženskog pola. Jedno lice je hospitalizovano na Univerzitetsko kliničkom centru BL, a drugo se nalazi u kućnoj izolaciji.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 176 osoba.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 110 osoba zaraženih virusom korona, dok je 36 lica oporavljeno.

DVA NOVOZARAŽENA LICA NA PODRUČJU OPŠTINE

U protekla 24 časa, na području opštine Prnjavor, registrovana su dva lica zaražena virusom korona. Novozaražena lica su ženskog pola, mlađe i starije životne dobi.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 155 osoba.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 108 osoba zaraženih virusom korona, dok je 36 lica oporavljeno.

U RAD PUŠTENA NOVA APLIKACIJA ZA KOMUNIKACIJU LOKALNIH VLASTI I GRAĐANA “ECITIZEN”

U okviru Projekta opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), kreirana je mobilna aplikacija eCitizen. Cilj ove aplikacije jeste bolja komunikacija između građana i lokalnih vlasti. U svega par koraka, građani će moći da dostavljaju žalbe i upite na koje će biti odgovoreno u roku od 48 sati. Osim ove funkcije, mobilna aplikacija ima za cilj obavještavanje građana u nepredviđenim situacijama, kao što su prekid usluga i servisne informacije.

ECitizen mobilna aplikacija je prilagođena za Android i IOS sisteme i može biti preuzeta preko Google Play i App Store, ili kao internet platforma na adresi www.ecitizen.ba. Ovaj link građani mogu pronaći i na zvaničnoj opštinskoj stranici, a uskoro će biti aktivne i opcije za komunikaciju građana sa odbornicima, opcija za javne rasprave, za pripremu skupština i slično. Ove opcije će biti dostupne isključivo putem internet platforme.

Primarna svrha eCitizen mobilne aplikacije jeste omogućavanje jednostavne i transparentne komunikacije građana i lokalne uprave. Aplikacija građanima omogućava slanje žalbe ili upita lokalnoj upravi u svega 5 klikova nakon čega dobiju odgovor uprave u roku od 48 sati. Pored toga, eCitizen mobilna aplikacija ima za cilj i obavještavanje javnosti u nepredviđenim i vanrednim situacijama, poput prekida usluga i servisnih informacija.

TRI NOVOZARAŽENA LICA NA PODRUČJU OPŠTINE

U protekla 24 časa, na području opštine Prnjavor registrovana su tri nova slučaja zaraze virusom korona.

Jedno novozaraženo lice je mlađe životne dobi, ženskog pola, a dva lica su srednje životne dobi, muškog pola. Dva novozaražena lica se epidemiološki vezuju za prethodno registrovane slučajeve zaraze virusom korona.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 157 osoba.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 106 osoba zaraženih virusom korona, dok je 36 lica oporavljeno.