ODRŽAN SASTANAK NA TEMU POJAVE KORONA VIRUSA

Povodom novonastale situacije vezano za potencijalnu pojavu korona virusa, u četvrtak, 27.02, održan je sastanak predstavnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Prnjavor, zdravstvenih ustanova, Odsjeka za civilnu zaštitu i Kabineta načelnika opštine. Jedan od zaključaka sastanka jesu i preporuke za građane opštine Prnjavor i to:

Zbog povećanog broja pacijenata zaraženih korona virusom, kako u Kini, tako i u susjednim zemljama, obavještavaju se osobe koje se trenutno nalaze na teritoriji naše opštine, a koje su u poslednjih 14 dana boravile u Italiji, posebno na teritoriji Sjeverne Italije, u Kini, Južnoj Koreji i Iranu, da se telefonski jave svom porodičnom ljekaru, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti u daljem postupanju, radi pravovremenog liječenja i suzbijanja bolesti.  Naprijed navedene instrukcije posebno se odnose na osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje.

Svim građanima, a posebno onim koji putuju u ili dolaze iz virusom zahvaćenih područja, preporučuje ce primjena mjera smanjenja rizika od akutnih respiratornih infekcija i to:

  • izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju,
  • često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom,
  • putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebalo bi prilikom kašljanja ili kijanja da prekriju nos i usta jednokratnim maramicama, te da operu ruke,
  • osobe koje dolaze iz Italije, posebno Sjeverne Italije, Kine, Južne Koreje i Irana i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, trebalo bi da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

Takođe se preporučuje da hronični bolesnici i starije osobe ne odlaze na velike javne skupove i mjesta na kojima eventualno mogu da se zaraze nekim virusom.

POTPISAN UGOVOR O INSTALACIJI OPREME ZA NADZOR SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU GRADA

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš danas je, zajedno sa direktorom kompanije „Sector Security“ Draganom Kosić, potpisao ugovor o izvođenju radova na instalaciji opreme za nadzor saobraćaja na području grada Prnjavora. Izvođenje navedenih radova povjereno je grupi najpovoljnijih ponuđača na tenderu, kompanijama „Sector Security“ iz Banjaluke i „Građ-Promet“ iz Doboja, a vrijednost radova iznosi oko 290.000 KM. Rok za završetak projekta je 90 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Podaci iz sistema video nadzora biće dostupni jedino u Policijskoj stanici Prnjavor i iste će biti moguće koristiti samo u svrhu identifikovanja prekršajnih i krivičnih dijela.

OBAVJEŠTENjE REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU O ANKETIRANjU DOMAĆINSTAVA

Republički zavod za statistiku Republike Srpske obavještava javnost da će u periodu od 17. februara do 9. marta 2020. godine statističke institucije u BiH anketirati uzorkom izabrana domaćinstva sa ciljem formiranja novog okvira za izbor uzorka.

Anketiranje na teritoriji Republike Srpske će obavljati anketari koji će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 85/03).

“ELITT” PROJEKAT EVROPSKE INOVACIJE I TEHNOLOGIJE U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI, KOŽNOJ INDUSTRIJI I INDUSTRIJI OBUĆE

ELITT će odabrati 25 partnerstava tokom pokretanja različitih poziva za podnošenje predloga. Cilj ovih partnerstava je primjena, integrisanje i dalji razvoj tehnologija i inovacija koje je razvio dobavljač tehnologija u okviru malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom tekstila, kože i obuće. Odabrana partnerstva će imati koristi od:

  • 70.000 € po projektu. Ovo finansiranje biće dodeljeno kao paušalni iznos (stopa finansiranja je 100%, svi troškovi su prihvatljivi),
  • Mrežne aktivnosti sa profesionalnim vezama. U ovim aktivnostima odabrani partneri imaće priliku susresti se s investitorima.
  • Program treniranja iz različitih oblasti interesovanja za izabrane partnere (marketing, IPR, poslovni modeli, transfer tehnologije ..)

Više informacija na sajtu: https://cidea.org/projekat-evropske-inovacije-i-tehnologije-u-lakoj-industriji-eliit/

RASPISAN JAVNI POZIV ZA ODOBRAVANjE NOVČANIH PODSTICAJA ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dana 24.02.2020. godine raspisalo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za  odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije, a isti je objavljen u dnevnim novinama “Glas Srpske” kao i na internet stranici Ministarstva i Agencije za agrarna plaćanja.

Javni poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a zahtjevi za prijavu na javni poziv se dostavljaju na adresu Agencije za agrarna plaćanja najkasnije do 25.03.2020. godine do 16,00 časova.

Zahtjev za prijavu na javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu preuzeti u kancelarijama Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a takođe se mogu obratiti za sve dodatne informacije ili putem kontakt telefona 051/660-860.

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU OBUKE U OBLASTI DIGITALNOG MARKETINGA I BRENDIRANjA U POLjOPRIVREDNO-PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

Marketinška Agencija Digital PR u okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede II, Pružanje usluga stručne obuke, savjetodavne podrške i druge stručne podrške za proizvođačke organizacije (PO) u sektoru poljoprivrede kojeg sufinansira “Sweden/USAID FARMA II” projekat, poziva sve zainteresovane proizvođačke organizacije u BiH da dostave pismo namjere kako bi iskazali svoj interes za učešće u jednoj ili više aktivnosti.

Svrha ovog Javnog poziva je unapređenje poslovanja domaćih proizvođačkih organizacija kroz dostupnost kvalitetne edukacije i stručnih savjetodavnih usluga iz oblasti savremenog marketinga i poslovnog pregovaranja. Takođe, projekat želi da doprinese razvijanju i unapređenju pozicioniranosti i prepoznatljivosti brendova proizvođačkih organizacija na domaćem tržištu primjenom sveobuhvatnih i sistematičnih savremenih marketiških i poslovnih alata.

Ciljna grupa su proizvođači, zadruge i firme koje se bave sa jednom ili više sljedećih aktivnosti: proizvodnja, otkup, prerada, pakovanje i prodaja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji pripadaju jednoj od navedenih grupa (mlijekarstvo, voće i povrće, peradarstvo, ljekovito i aromatično bilje i med) na području čitave BiH.

DigitalPR će putem Javnog poziva odabrati 21 proizvođačku organizaciju kojima će bez naknade pružiti stručne obuke u oblasti brendiranja, digitalnog marketinga, PR-a i poslovnog povezivanja. Pored toga, u okviru ove aktivnosti za 9 odabranih organizacija, Digital PR će pružiti direktnu savjetodavnu podršku u procesu definisanja i razvoja vlastitog Brenda.

Pisma namjere sa popunjenim obrascem moraju biti dostavljeni najkasnije do 16:00 sati u petak, 28.02.2020. godine na email adresu: [email protected], a sve detaljne informacije možete pronaći na linku https://digitalpr.ba/javni-poziv-za-ucesce-u-projektu/.

JELENA GAJIĆ I SLAĐAN OSTOJIĆ NAJBOLjI SPORTISTI ZA 2019.

Atletičarka Jelena Gajić i kik-bokser Slađan Ostojić najbolji su sportisti opštine Prnjavor za 2019. godinu.

U konkurenciji za najbolje sportiste bili su i odbojkašica Katarina Aleksić, tekvondoistkinja Jovana Njegovan, džudistkinja Darija Stojanović, fudbaler Aleksandar Žižak, košarkaš Aleksandar Petrović, rukometaš Miloš Veljančić, tekvondoista Bojan Malešević, karatista Slaviša Podgorac, atletičar Milan Vidović, šahista Ilija Šormaz, teniser Dražen Petrović i džudista Dejan Milijaš.

Gajićeva je istakla da je prošla godina za nju bila najuspješnija u dosadašnjoj karijeri jer je takmičarka iz BiH osvojila medalju na Balkanskom prvenstvu nakon 15 godina.

“Nekoliko puta sam oborila rekord Republike Srpske, državna sam prvakinja, imam prvo mjesto sa evropskog timskog prvenstva. Sve to je veliki podstrek za dalji rad i napredovanje” , rekla je Gajićeva Srni.

I za mladog prnjavorskog kikboksera Slađana Ostojića 2019. je bila nauspješnija godina po ostvarenim rezultatima.

“Do sada sam osvojio mnogo turnira i nagrada na takmičenjima u BiH i Srbiji. Izdvojio bih učešće na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu, proglašen sam za najboljeg kik boksera Republike Srpske”, rekao je Ostojić Srni.

Za najuspješnije ekipe u prošloj godini proglašeni su u kategoriji kolektivnog sporta Fudbalski klub “Ljubić” i u kategoriji individualni sport Atletski klub “Prnjavor”.

Predsjednik AK “Prnjavor” Željko Petrović podsjetio je da je ovaj klub već treću godinu zaredom najuspješniji prnjavorski kolektiv.

“U prošloj godini smo bili vicešampioni u muškoj i ženskoj konkurenciji i u apsolutnom plasmanu u krosu. Osvojili smo 235 medalja od čega više od 90 zlatnih, napravili smo najbolje rezultate u istoriji kluba”, istakao je Petrović.

Za najperspektivnije sportiste proglašeni su atletičarka Magdalena Katana i džudista Luka Suvajac, a za najuspješnije mlade sportiste atletičari Kristina Stojković i Damjan Grumić.

Posebno priznanje za vrhunski sportski rezultat ostvaren van područja opštine Prnjavor uručeno je džudisti Nikoli Moravcu, članu Džudo kluba “Banjaluka”.

Posebna priznanja uručena su i atletičaru Daliboru Vrhovcu kao najuspješnijem veteranu, Goranu Vasiću kao najuspješnijem pojedincu u kategoriji sportista sa invaliditetom i osamdesetogodišnjem biciklisti rekreativcu Jelisiji Krajišniku.

Prvi put na “Fejsbuk” stranici načelnika opštine Prnjavor organizovana je i “Nagrada publike” koju su osvojili džudista Nikola Moravac sa 2.515 glasova i karatista Aleksandar Trivunović sa 2. 512 glasova. Njima je pripao poklon bon opštine Prnjavor i prodavnice sportske opreme “Juventa” u vrijednosti od po 300 KM.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da sportisti ove opštine iz godine u godinu ostvaruju sve zapaženije rezultate, a da je to u zadnje dvije godine posebno evidentno kod kolektivnih sportova.

On je izrazio uvjerenje da je i opština Prnjavor finansijskom pomoći doprinijela tim uspjesima.

“Budžetska izdvajanja za sport u posljednje tri godine povećali smo za oko 100.000 KM, a ona u ovoj godini iznose 250.000 KM. S druge strane nikada nije izostala i dodatna nagrada za najbolje rezultate”, istakao je Tomaš.

Organizatori 19. Izbora najboljeg sportiste Prnjavora bili su Sportski savez opštine Prnjavor i Opštinska uprava Prnjavor.

SRNA /Tamara Stojanović/

ZAVRŠENA SJEDNICA SKUPŠTINE, USVOJENE SVE TAČKE DNEVNOG REDA

Skupština opštine Prnjavor održala je danas 30. redovnu sjednicu, a na dnevnom redu su bile 32. tačke.

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su, između ostalog, i nekoliko programa odjeljenja Opštinske uprave.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je da su posebno važni Program o načinu korišćenja novčanih sredstava prikupljenih na osnovu prihoda od posebnih vodnih naknada u 2020. godini i  Plan utroška novčanih sredstava koja potiču od prihoda od posebnih namjena za šume za 2020. godinu. „Iz prihoda od posebnih vodnih naknada planirano je, da se završavaju neki veoma važni vodni objekti, prije svega u ovoj godini je potrebno, da se završi proces spajanja poslovne zone na gradski vodovod. Vrijednost tog projekta je oko 330.000 KM“, rekao je Tomaš, te naglasio da je potrebno da se jedan bunar na izvorištu Povelič spoji na sistem vodosnabdijevanja, kao i da se završi spajanje grada u nižim zonama, čime bi kompletan grad dobio vodu sa Poveliča. „Planom utroška novčanih sredstava koja potiču od prihoda od posebnih namjena za šume predviđeno je oko 140.000 KM za asfaltiranje određenih putnih pravaca u ruralnim sredinama odakle se izvlače šumski sortimenti, kao i obezbjeđenje posipnog materijala“, rekao je Tomaš.

Načelnik Tomaš je dodao, da je za Program razvoja sporta na području opštine Prnjavor za ovu godinu, koji su odbornici jednoglasno usvojili, izdvojen iznos od 250.000 KM, kao i da se u zadnje četiri godine intenzivno radilo na povećanju sredstava za sport. „Prije desetak dana imali smo sastanak sa svim sportskim radnicima, i nije bilo primjedbi na prijedlog o raspodjeli sredstava koji smo iznijeli
na sastanku“, rekao je Tomaš.

Veliku pažnju odbornika izazvala je Inicijativa o osnivanju mjesne zajednice Jasik i Lužani. Komentarišući ovu inicijativu, načelnik Tomaš je rekao, da je ista došla od strane mještana ovih naseljenih mjesta, te da će u narednom periodu, o njoj, prvo odlučivati ljudi koji žive na tom području, a nakon toga i odbornici lokalnog parlamenta.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić je naglasio, da se ovdje ne radi o osnivanjy mjesne zajednice, nego o inicijativi koja je ušla u skupštinsku proceduru i na osnovu koje, predsjednik
Savjeta mjesne zajednice Kremna ima obavezu, da u roku od 30 dana sazove zbor građana na kojem će se građani izjasniti o ovoj inicijativi.

Simić je rekao, da su odbornici lokalnog parlamenta, danas usvojili i Izvještaj o radu Skupštine opštine Prnjavor, stalnih radnih tijela Skupštine i Stručne službe Skupštine opštine, za 2019.
godinu, kao i Informaciju o realizaciji odluka Skupštine opštine Prnjavor, za period od 1.7. do
31.12.2019. godine.

Šef Kluba odbornika SDS-a Slaviša Jenjić je rekao, da odbornici ovog Kluba nisu podržali Inicijativu o osnivanju mjesne zajednice Jasik i Lužani, jer smatraju da ista treba da dođe od strane samih mještana. „Ako ćemo ići u pravcu osnivanja novih mjesnih zajednica, onda to treba da bude u paketu odnosno da se razmatraju sva naseljena mjesta koja su zainteresovana da imaju mjesnu zajednicu“, rekao je Jenjić.

Skupštinsko zasjedanje, 30. po redu, završeno je oko 14.00 časova.

REGIONALNI SAJAM PRIVREDE, POLjOPRIVREDE I TURIZMA 23. I 24. MARTA U PRNjAVORU

Nastavljajući uspješnu organizaciju sa prošlogodišnjeg 9. regionalnog sajma Prnjavor 2019. u organizaciji firme “RS Consulting&Trade” i opštine Prnjavor i ove godine, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, 23. i 24. marta u sportskoj hali Sloga očekuje se preko 150 izlagača iz oblasti privrede, poljoprivrede i turizma.

Sajamska manifestacija će okupiti i izlagače iz opštine Prnjavor, ali i iz regiona.

– Ovaj događaj će na jednom mjestu okupiti brojne domaće i strane privredne subjekte, ekonomske stručnjake, članove regionalnih i nacionalnih privrednih komora, gradonačelnike i gradonačelnike Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, zvanične predstavnike prijateljskih gradova, kao i lokalne zvaničnike i strane diplomate – najavili su organizatori.

Sajamski izlagači će imati priliku da posjetiocima predstave svoj asortiman prozivoda i informacije o svom poslovanju, upoznaju posjetioce sa turističkim potencijalima opštine Prnjavor kao i da razmijene kontakte i ideje sa drugim izlagačima iz istih ili sličnih branši.

Očekuje se veliki broj izlagača sa domaćom poljoprivrednom proizvodnjom i zdravim prehrambenim proizvodima, a vanjski prostor hale namijenjen je svim ljubiteljima četvorotočkaša. Prostor će biti preuređen u sajamski – izložbeni prostor namijenjen automobilima. Baš kao i prošle godine, zainteresovani kupci imaće mogućnost testirati nove modele, kao i informisati se o svemu što se tiče kupovine i karakteristika izloženih modela.

– Prnjavor 2020. organizuje se uz podršku načelnika opštine Prnjavor, Darka Tomaša, koji izlagačima sa teritorije Prnjavor omogućava sufinansiranje 50% troškova sajamskog štanda. Svih 1.200 m2 sajamskog prostora biće iskorišteno za promociju ne samo domaćih privrednih projekata i poslovanja, već i za međuregionalnu, pa čak i međunarodnu privrednu saradnju – naveli su organizatori.

Dodaju da nezavisno od tipa proizvodnje ili usluga, kao i nezavisno od veličine privrednog subjekta, sajamska priča Prnjavor 2020. jednako je zanimljiva i domaćim i stranim izlagačima, ako je suditi po broju prijava koje pristižu u organizacionu jedinicu sajma od zvanične potvrde sajamskog održavanja.

Izvor: eKapija

U NEDJELjU 19. IZBOR SPORTISTE GODINE

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Opštine Prnjavor obavještava javnost da će „19. izbor sportiste opštine Prnjavor“, biti održan u nedjelju 23.02.2020. godine, sa početkom u 19:00 časova, u Centru za kulturu.

Na svečanosti će biti proglašeni najuspješniji sportisti i sportske ekipe u 2019. godini, te dodijeljena posebna godišnja priznanja u nekoliko sportskih kategorija.