Dnevni centar „Neven“ i Šumska uprava Prnjavor organizovali su u saradnji sa vrtićima, Centrom za socijalni rad i opštinom Prnjavor zajedničku sadnju drveća u parku kod Centra za kulturu.

Na ovaj način obilježeni su Svjetski dan šuma, Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom i prvi dan proljeća.

Boško Bjelonić iz Dnevnog centra „Neven“ kaže da su i ovog 21. marta iskoristili priliku da se organizuje jedan šareni defile svih učesnika glavnom gradskom ulicom i pošalje snažna poruka da bez obzira koliko smo drugačiji ipak smo svi isti.

Rukovodilac Šumske uprave Prnjavor Duško Miodanić kaže da su  obezbijedili 20 sadnica javora koje su simbolično posađene u parku.

 „Određeni broj sadnica posadićemo i kod Doma zdravlja, a u fazi smo pošumljavanja Ljubića sadnicama bora i drugih crnogoričnih vrsta“ , rekao je Miodanić za Srnu.

On je napomenuo da Šumska uprava Prnjavor godišnje zasadi između 15.000 i 20.000 sadnica i podsjetio na zanimljivi podatak da je na Ljubiću prije tri godine posađeno više od 120.000 sadnica crnog i bijelog bora.

Današnjoj manifestaciji pridružio se i Dječiji vrtić „Pčelica“ koji drugu godinu zaredom svoj poseban doprinos daju sadnjom drveća za buduće prvačiće.

Prošle godine su u Ulici Vuka Karadžića posadili 21 stablo, a danas 30 koliko budućih prvačića ove godine izlazi iz  njihove vaspitno-obrazovne ustanove.

Akciju svake godine podržava i opština Prnjavor. Načelnik opštine Darko Tomaš naglasio je da mladi sa Daunovim sindromom imaju punu podršku lokalne zajednice, ali i svih drugih institucija na području opštine.

Prema podacima Dnevnog centra „Neven“ na području opštine Prnjavor registrovano je osam lica sa Daunovim sindromom.

Srna T.S.