Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor izvela je danas u dva termina za učenike četvrtih i petih razreda osnovnih škola „Branko Ćopić“ i „Nikola Tesla“ predstavu pod nazivom „I devojčice igraju fudbal“.

Umjetnički rukovodilac Dramske scene Brankica Radonjić rekla je u izjavi Srni da je predstava interesantna iz više razloga.

„Po prvi put smo imali saradnju sa jednim sportskim klubom, dječaci koji imaju u predstavi ulogu fudbalera zaista treniraju u Fudbalskom klubu „Ljubić“, a suština predstave je borba protiv stereotipa i borba za rodnu ravnopravnost“, pojasnila je Radonjićeva.

Ona kaže da je želja bila da se kroz zanimljiv, duhovit i djeci pristupačan tekst pokaže da se ne trebaju praviti razlike između polova,  odnosno da se  djevojčice mogu ostvariti i u, uslovno rečeno, muškim sportovima, a dječaci da imaju izražene umjetničke afinitete.

„Dječija predstava mora biti vizuelno zanimljiva, muzički oblikovana da je aktuelna, savremena, bliska publici, ali da se istovremeno zadrži umjetnički kvalitet. Djeca koja su pratila današnju predstavu su aktivno učestvovala bodreći svoju ekipu, što je i zamisao režije da je jedan glumac upravo publika“, kaže Radonjićeva.

U naredna dva dana za učenike viših razreda osnovnih škola biće izvedena predstava „Prvi dejt“ koja tretira problematiku puberteta.

Sve predstave su organizovane kao dio programa obilježavanja 24. marta, Dana opštine Prnjavor.

SRNA T.S.