Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su danas jednoglasno Odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je Prnjavor po ekonomskim parametrima superiorniji od nekih lokalnih zajednica koje su ranije dobile status grada zbog čega ova opština zaslužuje da dobije isti status.

Tomaš je pojasnio da se unazad šest mjeseci aktivno radi na izradi elaborata koji će biti upućen Vladi Republike Srpske na razmatranje.

“Smatramo da i Prnjavor zaslužuje taj status, prije svega zbog privrednika koji su u prošloj godini ostvarili prihod od milijardu i 27 miliona KM zahvaljujući čemu Prnjavor od 65 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj zauzima peto mjesto. Ispred nas su samo Banjaluka, Bijeljina, Laktaši i Trebinje”, rekao je Tomaš novinarima.

On je podsjetio da je od ukupnog prihoda, više od 496 miliona KM bio izvoz što je skoro 50 odsto proizvodnje u ovoj opštini, kao i da je ostvarena dobit privrede viša od 82 miliona KM i duplo je veća nego godinu dana ranije.

“Posebno je važno da je opština Prnjavor druga u Republici Srpskoj po odnosu uvoza i izvoza, 150 miliona KM je pozitivan robni skor razmjene sa inostranstvom. Ako govorimo o stopi rasta ostvarili smo 33,9 odsto, prvi smo u cijeloj banjalučkoj regiji”, precizirao je Tomaš.

On je izrazio uvjerenje da će izgradnjom Poslovne zone Vijaka i uz sve druge pogodnosti za investitore i privrednike Prnjavor tek u narednom periodu osjetiti sve ekonomske prednosti.

Tomaš je zahvalio republičkim vlastima za infrastrukturu koja je obezbijeđena i opštini Prnjavor i privrednicima, i pozvao da razmotre navedene pokazatelje u Elaboratu i opštini Prnjavor daju status grada.

Predsjednik SO Prnjavor Željko Simić izrazio je zadovoljstvo što Prnjavor ispunjava zakonom propisane uslove za status grada i pozdravio jednoglasnu podršku odbornika da se Odluka o dodjeli statusa grada uputi u dalju proceduru.

On je današnji rad Skupštine ocijenio kao vrlo efikasan i napomenuo da je većina tačaka dnevnog reda usvojena jednoglasno.

SRNA, T.S.