Prvi operativac Prnjavora u razgovoru za „Naš zavičaj“ kaže da mu je namjera da radi odgovorno i posvećeno ciljevima koji su jasno i precizno definisani u izbornoj platformi, a građani su ti koji treba da ocijene rad njegove administracije. Dodaje da su na početku mandata rekli da neće davati prevelika obećanja i da će se ona bazirati na godišnjim planovima koje mogu sprovesti u djelo.

Razgovarala: Jelena Demonjić

N.Z: Prošlo je prvih 100 dana vaše vlasti, kako biste ih ocijelili?

TOMAŠ: Napomenuću da sam prvi radni dan poništio konkurs za prodaju opštinskog zemljišta, budući da sam obećao u predizbornoj kampanji da ću zaustaviti rasprodaju opštinske imovine, što je bila praksa prethodnih godina. Prvi potez kada smo došli na vlasti, bio je smanjenje stope poreza na nepokretnost i sadašnja stopa od 0,05% predstavlja najmanju moguću stopu i tri puta je manja u odnosu na prethodnu godinu. Povećali smo učeničke i studentske stipendije, poljoprivredne podsticaje, izdvajanja za sport, boračke kategorije i penzionere. Smanjili smo primanja zaposlenih u Opštinskoj upravi i ustanovama budžetskih korisnika. Na inicijativu radnika skratili smo radno vrijeme nedjeljom, te raskinuli ugovore sa pojedinim vlasnicima zemljišta koje se koristilo za naplatu parkinga u gradu, jer smo smatrali da ugovori nisu bili isplativi za opštinu, nego isključivo za vlasnike zemljišta. Uveliko se radi i na novoj sistematizaciji i racionalizaciji radnih mjesta u Opštinskoj upravi i javnim ustanovama, što je takođe bilo jedno od predizbornih obećanja. Svjesni smo činjenice da u prvih 100 dana mandata ne možemo provesti u djelo sve zacrtane ciljeve, ali sa sigurnošću mogu obećati da ćemo nastaviti predano i odgovorno raditi, kako bismo Prnjavor napravili ekonomski snažnim i socijalno odgovornim, sa budućnosti zasnovanoj na mladim ljudima.

IZGRADNjA – N.Z: Kada počinje izgradnja pješačkih staza i dva kružna toka na ulazu u grad i na Vijaci?

TOMAŠ: Izgradnju kružnog toka na ulazu u grad finansiraćemo iz vlastitih sredstava i njihova realizacija će početi nakon završene procedure javne nabavke. Očekujemo da će radovi početi sredinom građevinske sezone, u julu ili avgustu mjesecu. Što se tiče druge dvije investicije, one će biti finansirane iz republičkih fondova i nadamo se da će aktivnosti na njihovoj realizaciji početi u što kraćem periodu.

 N.Z: Do sada je na opštini Prnjavor ukljiženo 60 odsto zemljišta predviđenog za industrijsku zonu „Vijaka“. Da li će ona dobiti prve konture onoga što je planirano regulacionim planom ili se mora sačekati uknjižavanje u vlasništvo opštine i drugog dijela?

TOMAŠ: Sredinom januara ove godine 60% zemljišta poslovne zone uknjiženo je na Opštinu Prnjavor, čime su stvoreni uslovi da se počne sa izgradnjom i otvaranjem novih radnih mjesta. Do kraja 2017. godine očekuje se da će biti uknjižen i preostali dio ovog zemljišta, te kompletirana poslovno – industrijska zona. Dogovorili smo sa „Elektroprenosom“ da do kraja ove godine počne izgradnja trafo-stanice, čija je vrijednost preko šest miliona KM. Takođe, usvojen je i regulacioni plan za ovu zonu koji podrazumijeva da poslovno – turistička zona „Vijaka“ bude podijeljena na dva dijela, sjeverni dio namjenjen za poslovno – industrijsku zonu i južni dio namjenjen za turističko – rekreativnu zonu. Prostor poslovno – industrijske zone sadrži 120 novoplaniranih parcela i namjenjen je za “greenfield” investicije, koje predstavljaju najpoželjniji vid ulaganja u nove kapacitete, jer donose rast privrednih aktivnosti i nova radna mjesta. Ova vrsta investicije podrazumijeva da se sa poslom počinje od početka, od otkupa zemljišta, izgradnje poslovnih objekata do zapošljavanja radnika. Postoji  veliko interesovanje privrednika sa područja opštine Prnjavor da prošire svoje privrednu djelatnost u okviru poslovno – industrijske zone. Južni dio posjeduje veliki turistički potencijal postojanjem Ergele „Vučijak“ koja je u vlasništvu Vlade RS i čini ovaj lokalitet izuzetno atraktivnim za izgradnju ugostiteljskih sadržaja kao što su restorani, bungalovi, prostor za sport i rekreaciju, izletišta… U okviru turističko – rekreativnog dijela planirana je izgradnja sportskog kompleksa, pa je rukovodstvo Opštinske uprave kandidovalo ovaj dio poslovno turističke zone za realizaciju projekta „FIFA GOAL“, koji podrazumijeva izgradnju fudbalskih terena vrijednih dva miliona maraka.

NZ: Predsjednik RS Milorad Dodik obećao je da će u Prnjavoru biti uloženo 1,5 miliona maraka za razne projekte. Šta u 2017. godini građani mogu očekivati od velikih kapitalnih ulaganja i koji će to biti najznačajniji poslovi u ovoj godini?

TOMAŠ: Prilikom posjete predsjednika Dodika dogovorili smo realizaciju aktivnosti u vrijednosti od 1,5 milion maraka i tu se prvenstveno misli na završetak velike investicije u OŠ „Nikola Tesla“ koja obuhvata obnovu fasade i kompletne stolarije u vrijednosti od 700.000 KM, kao i rekonstrukciju krova u OŠ „Petar Kočić“ u Šibovskoj, te dogradnju mokrog čvora i kotlovnice u OŠ „Miloš Crnjanski“ u Potočanima. Dogovorili smo se i o izgradnju kružnog toka na Vijaci koju će finansirati Vlada RS i resorno preduzeće, kao i realizaciju jednog po nama jako bitnog projekta, a radi se o izgradnji pješačkih staza od naselja Vijaka do Osnovne škole „Branko Ćopić“, te od škole do gradskog centra. Takođe nam je u planu i početak izgradnje centralnog spomen obilježja na gradskom trgu, gdje očekujemo i značajnu pomoć resornog ministarstva. Treba napomenuti i plan kapitalnih investicija koji smo usvojili u iznosu od 600.000 KM, a u okviru koga planiramo izgradnju kružnog toka na ulazu u grad, rekonstrukciju javne rasvjete u glavnoj ulici i gradskom trgu, rekonstrukciju dijela ulice od hotela do pekare „Cvijeta“ uključujući kompletnu infrastukturu, kao i modernizaciju jedne ulice u naselju Slatina. Planiramo da značajna sredstva uložimo i u rekonstrukciju puteva na seoskom području.

PUTEVI – N.Z: Da li imate informacije od JP „Autoputevi RS“ kada počinju sa ulaganjima u puteve koji su uništeni izvlačenjem materijala za potrebe gradnje autoputa?

TOMAŠ: Nadležno odjeljenje Opštinske uprave već je sastavilo listu lokalnih putnih pravaca u dužini preko deset kilometara koji su prioritetni da se saniraju ove godine i u narednim danima ćemo potpisati sporazum sa JP „Autoputevi RS“ o realizaciji ovih aktivnosti. JP „Autoputevi“ RS ima obavezu sanacije putnih pravaca koji koristi za izgradnju autoputa i očekujemo da će prioritet imati oni putni pravci, koji se trenutno nalaze u najlošijem stanju, a tu prije svega mislim na dionicu puta od Segića prema Donjim Vijačanima, te putevi u MZ Štrpci.

N.Z: Pored stipendija i poljoprivrede, na koje društvene kategorije mislite obratiti posebnu pažnju u ovoj godini?

TOMAŠ: Povećali smo učeničke i studentske stipendije na 300.000 KM što čini gotovo duplo veći iznos nego 2016. godine. Povećali smo i sredstva za podsticaj poljoprivrednim proizvođačima na 400.000 KM i isplatili podsticaje u tekućoj godini, što nije bio slučaj u protekle četiri godine. Takođe smo povećali i izdvajanja za sport, za Udruženje penzionera, te boračke organizacije. Sigurno je da bi ova izdavanja, ali i kapitalne investicije bile veće, da smo zatekli bolje stanje prilikom preuzimanja mandata. Podsjetiću da nije završen prošireni dio vrtića iako je on i zvanično otvoren u predizbornoj kampanji. Upotrebna dozvola za taj dio vrtića izdata je mimo zakona i nisu završene podne obloge. Zatim, nije završena izgradnja Škole za osnovno muzičko obrazovanje iako je rok završetka bio planiran za avgust prošle godine. Sredstva koja su dobijena prodajom sadašnje lokacije nisu bila dovoljna i trebalo je izdvojiti dodatnih 240.000 KM kako bi ovaj projekat bio završen, što predstavlja veliko finansijsko opterećenje koje nam je ostavila prethodna vlast.

OBAVEZE – N.Z: Nakon preuzimanja dužnosti dočekala su Vas i neka neprijatna saznanja?

TOMAŠ: Kreditne obaveze koje su trebalo da budu isplaćene prošle godine, prethodna vlast je prolongirala za ovu i narednu godinu i time nas dodatno opteretila za milion maraka, a opštinu na osnovu kamata po kreditnim obavezama dodatno opteretila za 300.000 KM. Ostavljene su nam i određene neizmirene obaveze prema izvođačima radova iz nekog prethodnog perioda i sve ovo smanjuje mogućnost da se značajnije investira u ovoj godini.