Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je juče dionicu auto-puta od mjesta Drugovići do Prnjavora dugu 25 kilometara, čime je završena izgradnja auto-puta „9. januar“ od Banja Luke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Predsjednik Dodik je rekao, da je izgradnja auto-puta „9. januar“ simbol moći Republike Srpske i da će realizacija infrastrukturnih projekata doprinijeti nacionalnoj integraciji i ekonomskom razvoju. „Ovaj auto-put ide kroz srce Srpske, na šta sam izuzetno ponosan. Republika Srpska je pokazala sposobnost da realizuje značajne infrastukturne projekte, što će biti i ekonomski isplativo“, rekao je Dodik. On je naveo, da bez auto-puteva nema otvaranja novih radnih mjesta, a samim tim ni razvoja ekonomije. Svečanosti povodom otvaranja auto-puta „9. januar“, prisustvovali su i predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Narodne Skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi RS, načelnici opština i gradova, direktor JP „Auto-putevi Republike Srpske“, Dušan Topić i ostale zvanice.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović istakla je da je Republika Srpska pokazala sposobnost da realizuje značajne infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja auto-puta „9. januar“. “Ponosna sam što možemo reći da je još jedan važan posao za Republiku Srpsku okončan. Ovo pokazuje našu sposobnost da gradimo i radimo, odnosno da imamo viziju da bez modernih saobraćajnica nema napretka Srpske, ekonomije, turizma, integracija“, rekla je Cvijanovićeva. Dužina auto-puta od Banja Luke do Doboja je 72 kilometra, a najvećim dijelom ova moderna saobraćajnica ide kroz opštinu Prnjavor.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, rekao je da je veliki značaj projekta izgradnje auto-puta Banja Luka – Doboj, čija je suština saobraćajna, ekonomska, ali i nacionalna integracija naroda na ovim prostorima. Tomaš je naglasio, da nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije. „Neperspektivne površine i livade opštine Prnjavor pretvorene su u najveću razvojnu šansu opštine. Trasa auto-puta „9. januar“ je trasa nacionalne integracije dvije srpske zemlje – Republike Srpske i Srbije“, poručio je Tomaš. On je zahvalio rukovodstvu preduzeća „Auto-putevi Republike Srpske“, izvođačima radova, a posebno predsjedniku Dodiku i premijerki Cvijanović koji su još 2009. godine imali viziju onoga što je danas realnost. „Velika djela i projekti prepoznatljivi su po tome što nadžive svoje kreatore i tvorce, a ovo je sigurno jedno od njih“, rekao je Tomaš. Direktor JP „Auto-putevi Republike Srpske“, Dušan Topić poručio je da je izgradnjom auto-puta „9. januar“ stvoreno jezgro planirane mreže auto-puteva u Srpskoj koja kreće u nove projekte. Topić je istakao da je „9. januar“ moderna saobraćajnica i veliki projekat, veoma značajan za Republiku Srpsku i opštine kroz koje prolazi. Na izgradnji auto – puta „9. januar“ angažovane su domaće kompanije. Na dionici od Banja Luke do Doboja, koja se od sada prelazi za oko sat vremena, nalaze se 52 značajna objekta – dva mosta preko Bosne i Vrbasa, viadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

(izvor: SRNA)