U povodu obilježavanja 24. marta, Dana opštine sinoć je u Centru za kulturu održana svečana sjednica Skupštine opštine, na kojoj su uručena priznanja i nagrade, pojednicima i kolektivima za postignute rezultate i doprinos u razvoju lokalne zajednice.

Povelja zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom dodijeljena je novinaru Nedeljku Sančaninu, za životno djelo u intelektualnom, društvenom, novinarskom i književnom radu. Sančanin kaže da je sve što je stvorio u oblasti novinarstva, književnosti i kulturne djelatnosti posvetio opštini u kojoj živi i radi. “Čovjek sa svojim djelima treba da pomaže svim stanovnicima oko sebe da bismo svi bolje živjeli. Zahvalio bih se opštinskoj vlasti što vrednuju aktivnosti svih građana, jer kada se to cijeni ljudi se stimulišu da dalje rade”, rekao je Sančanin.

 

Povelja opštine Prnjavor sa srebrnim grbom dodijeljena je preduzeću “Rizba” za postignute rezultate u oblasti privrednih aktivnosti. Na svečanoj sjednici uručeno je i sedam pohvala. Opštinska pohvala uručena je Drašku Vasiću iz Prnjavora za zasluge u razvoju sportskog ribolova, Ljubomiru Jotiću iz Gornjih Palačkovaca za posebne zasluge u razvoju i razrješenju komunalnih problema u mjesnoj zajednici Palačkovci, Raziji Mešić iz Prnjavora za postignute rezultate u oblasti privrednih aktivnosti, Bošku Bijeloniću iz Prnjavora za nesebičan, human i primjeren rad u socijalnoj i dječijoj zaštiti, Halini Vaniak iz Poljske za doprinos u višegodišnjem razvoju i unapređenju saradnje između dva bratska grada Boleslavieca i Prnjavora, Radojici Kusiću iz Kremne za posebne zasluge u razvoju i razrješenju komunalnih problema u mjesnoj zajednici Kremna i Dejanu Simiću iz Grabik Ilove za izvanredne prinose u poljoprivredi, stočarstvu i proizvodnji zdrave hrane.

Predsjednik Udruženja reemigranata iz Boleslavieca u Poljskoj Halina Vaniak kaže da je ova nagrada za nju veliko priznanje i pokazatelj dugogodišnje podrške i prijateljstva. “Kada dolazimo u Prnjavor osjećamo kao da dolazimo svojoj kući. Mi imamo jedno srce, a dvije otadžbine, jedna je u Poljskoj, a druga u BiH, u Prnjavoru”, kaže ona.

Svečanoj sjednici SO Prnjavor prisustvovao je i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević. Ministar Rajčević je rekao, da je Prnjavor jedna od opština koja zbog preduzetničkog duha drugima treba da služi kao primjer.

“Opština Prnjavor prikazuje izuzetne ekonomske rezultate, ostvaruje 700 miliona KM godišnjeg privrednog prometa na nivou opštine od čega 200 miliona KM izvoza na pet kontinenata u 36 zemalja. To je nešto što treba da se cijeni i što Vlada Republike Srpske vrednuje”, rekao je Rajčević. On je istakao da će Vlada Srpske i dalje podržavati ovu opštinu, kao i administraciju koja je pokazala veliku inicijativu da unaprijedi stanje u lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Darko Tomaš ocijenio je da je u proteklom periodu urađeno možda i više nego što je planirano. “I pored toga nisam zadovoljan, jer želim da u godini pred nama učinimo još više. Nadam se podršci i pomoći Vlade Republike Srske i predsjednika Srpske najmanje u mjeri koliko je bila i u protekle 2,5 godine. Ako tako bude sljedeće godine ćemo ponovo moći konstatovati značajan nastavak razvoja naše lokalne zajednice”, rekao je Tomaš. On je uputio poziv svima koji žive u Prnjavoru, a prije svega onima koji se bave društveno-političkim životom, na zajednički rad jer se samo tako može još više uspjeti i napredovati.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić rekao je da prije 18 godina Skupština opštine proglasila 24. mart za Dan opštine, kao sjećanje na taj dan 1992. godine kada su jedinice opštinskog štaba Teritorijalne odbrane odbranile od neprijateljskih napada opštinu Prnjavor, ali i Krainu. On je naglasio da je Prnjavor dao ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske, te da je u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu sa područja opštine Prnjavor poginulo 626 boraca. „Sa ponosom i divljenjem, govorimo o našim junacima i njihovim djelima. Naša moralna i ljudska obaveza je, da ih nikada nezaboravimo i uvijek sa ponosom proslavljamo Dan opštine, zahvalni generacijama naših sugrađana, koju su nam u naslijeđe ostavili opštinu prepoznatljivu po ambijentu tolerancije i međusobnog uvažavanja.“, rekao je Simić. On se osvrnuo i na rad lokalnog parlamenta u proteklih godinu dana, ocjenivši rad lokalnog parlamenta uspješnim.

U prigodnom programu svečane sjednice učestvovali su Gradski hor, učenici Muzičke škole „Konsantin Babić“ i poznati srpski glumac Vojin Ćetković.