Petnaest studenata i profesora iz Poljske sa katedre Univerziteta u Vroclavu na kojoj se studiraju srpski i hrvatski jezik, a nalaze se na dvosedmičnom stručnom istraživanju u Republici Srpskoj posjetili su danas Prnjavor gdje su im prijem upriličili gradonačelnik Darko Tomaš i predsjednik gradske skupštine Željko Simić.

Profesor Gordana Đurđev – Malkijevič pojasnila je u izjavi novinarima da su u Srpsku došli u okviru naučno-istraživačkog projekta kako bi snimili intervjue sa Poljacima koji su se doselili na ovdašnje prostore i njihovim potomcima kako bi se više upoznali sa kulturnim naslijeđem koje su očuvali u BiH, ali i razgovarali sa lokalnim stanovništvom o njihovom odnosu prema Poljacima.

Student druge godine Julija Mihalska kaže da nikada ranije nije bila u BiH, kao i da su njeni prvi utisci pozitivni jer je zemlja veoma interesantna, posebno zbog činjenice da mnogo ljudi različitih vjeroispovijesti i nacionalne manjine žive zajedno.

Ona je u izjavi novinarima istakla da se opredijelila za studije srpskog i hrvatskog jezika jer voli učiti strane jezike, putovati, izučavati druge kulture.

„Naš Univerzitet ima zanimljivu nastavu, više učimo gramatiku iz hrvatskog jezika, ali bolje razumijem srpski. Najteža je ćirilica jer u Poljskoj pišemo latinicom, ali je to dodatni motiv za učenje“, kaže ova mlada Poljakinja.

Gradonačelnik Darko Tomaš kaže da je bila čast ugostiti i razgovarati sa studentima i profesorima iz Poljske i podsjetio da Prnjavor ima odličnu saradnju sa Boleslavjecom sa kojim je u pobratimskim vezama od 1974. godine.

„Prnjavor je mjesto gdje imaju šta da vide i čuju, uvjeren sam da će odavde ponijeti lijepe uspomene, a da će se oni koji su prvi put došli ponovo vratiti jer će uvidjeti dobronamjernost  naših ljudi, ali i da mogu još nešto novo naučiti iz svoje kulture, istorije i tradicije“, rekao je Tomaš.

Tokom boravka u Prnjavoru mladi Poljaci  posjetili su Muzej, vjerske objekte na području grada i Banju Kulaši. Ova grupa studenata, inače, boravi dvije sedmice u Banjaluci, a predviđeno je da tokom boravka u BiH posjete još Gradišku i Sarajevo.

Univerzitet u Vroclavu je najveći univerzitet u Donjoj Šleziji u Poljskoj na kojem studira oko 22.000 studenata. Ovaj Univerzitet obuhvata 10 fakulteta, među kojima su Filološki fakultet i Institut za slavističke studije na kojem se izučava srpski jezik. Jedan je od najstarijih evropskih univerziteta koji je do sada dao 11 nobelovaca iz različitih oblasti.

Srna T.S.