foto: Aleksandar Atić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš razgovarali su danas o projektima ukupne vrijednosti oko 1,5 miliona KM koji će biti realizovani na području opštine Prnjavor. Dodik je istakao da su za ovu lokalnu zajednicu prioriteti infrastrukturni projekti i zapošljavanje, kao i podrška sektoru poljoprivrede, odnosno sve što vodi ka povećanju standarda i poboljšanju života njenih stanovnika.

foto: Aleksandar Atić

“Razgovarali smo o povoljnostima koje opština Prnjavor može izvući izgradnjom auto-puta čiji se završetak, ukoliko vremenski uslovi dozvole, očekuje u rano proljeće iduće godine. Biće sanirano i oko 30 kilometara prilaznih puteva, što će doprinijeti da Prnjavor već ovog ljeta izgleda drugačije”, rekao je Dodik prilikom današnje posjete opštini Prnjavor. On je kao dobar projekat naveo poslovnu zonu “Vijaka” i najavio da će republička vlast u ovoj godini podržati zapošljavanje putem posebnih i specijalnih programa.

foto: Aleksandar Atić

“Napravili smo dobar posao za građane ove opštine, što će se osjetiti i pokazati činjenicom da postoji odgovornost prema različitim kategorijama i strukturama kao što su studenti kojima su povećane stipendije”, naglasio je Dodik. On je podsjetio i da su u ovoj lokalnoj zajednici povećani podsticaji poljoprivrednicima. “Zajedno sa mjerama koje Vlada Republike Srpske preduzima do 15. marta regulisaćemo problem isplate zaostalih podsticaja u poljoprivredi. Naravno da to predstavlja poteškoću, ali Srpska će to pitanje riješiti ovog proljeća i neće biti dugovanja iz prethodnih godina, već ćemo se usmjeriti na tekuće subvencije i podsticaje koje ćemo isplaćivati”, najavio je Dodik.

foto: Aleksandar Atić

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je rezultat današnjeg sastanka, između ostalog, dogovor o izgradnji dva kružna toka, na ulazu u grad i na Vijaci, kao i pješačkim stazama od Srednje škole prema gradu i preko Babovca. “Jedan kružni tok će realizovati opština Prnjavor, drugi Javno preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’, dok je predsjednik Dodik obećao da će sredstvima iz svog kabineta finansirati izgradnju pješačkih staza za učenike”, pojasnio je Tomaš.

foto: Aleksandar Atić

Tomaš je naveo da je bilo riječi i o projektima koji su u toku, a koje je finansirala Vlada Republike Srpske, prije svega o izgradnji auto-puta, sa sanacijom pristupnih puteva. “Predsjednika smo upoznali o činjenici da smo oko 60 odsto poslovne zone `Vijaka` uknjižili na opštinu Prnjavor i stvorili preduslove za budući razvoj opštine, te da smo trenutno u procesu stvaranja infrastrukturnih pretpostavki za gradnju u ovoj poslovnoj zoni. Projekat vodosnabdijevanja ‘Povelič’, za koji je predsjednik još 2008. godine obezbijedio 5,7 miliona KM, privodi se kraju”, rekao je Tomaš. On je podsjetio da je u toku i projekat Vlade Republike Srpske za renoviranje Osnovne škole “Nikola Tesla” koji bi trebalo da bude završen do kraja marta, a čija je vrijednosti više od 700.000 KM.

SRNA, T.S.