U Prnjavoru je juče održana panel diskusija Omladinskog centra Prnjavor na temu mladih i EU integracija, kojoj je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.

Tom prilikom, Satler je rekao, da ova misija pokušava podstaknuti aktivizam među mladima u BiH kako bi se više angažovali u svojim lokalnim zajednicama bilo da se radi o temama kao što su ekologija, pomoć drugima, ali i politika.

Panel diskusiji u gradskom parku “Ljubav, vjera, nada” prisustvovao je i gradonačelnik Darko Tomaš koji je zahvalio ambasadoru Satleru na posjeti Prnjavoru, mladima iz Prnjavora koji su bili inicijatori današnjeg susreta, kao i EU što su prepoznali Prnjavor i Omladinski centar kao dio projekta “Mladi bez granica”.

“Smatram da mladi ljudi u Prnjavoru osjećaju da imaju apsolutnu podršku lokalne zajednice, da imamo razumijevanje za sve njihove ideje i projekte. Investicija u mlade ljude je najbolja investicija za budućnost i zato smo otvoreni za sve njihove prijedloge, ideje i savjete” , rekao je Tomaš u izjavi novinarima.

Predsjednik OC Prnjavor Dajana Bašić istakla je da je tokom dana održan niz različitih aktivnosti od radionice plesa, glume i muzike, preko likovne kolonije uz mentorstvo mlade slikarke Tee Borodenko iz Prnjavora, do predstave “Romeo vs Julija” koju zajedno izvode Pozorište mladih “DIS” Banjaluka i mladi Prnjavora i koncerta mladog rok benda “Deminutiv” iz Prnjavora.

“Na ovaj način pokazujemo da i dalje radimo sa mladima, da želimo da čujemo njihov glas, da kreiramo razne aktivnosti, da razgovaramo o potencijalima i problemima, da zajedno pošaljemo poruku da mladi zaista nemaju granice i da možemo mnogo toga u ovoj zemlji”, rekla je Bašićeva.

“Mladi bez granica” je projekat Evropske unije koji provodi Agencija “BORAM” u saradnji sa partnerima. Za aktivnosti u Prnjavoru partneri su OC Prnjavor i Pozorište mladih “DIS” Banjaluka.

Nakon panel diskusije, u prostorijama Gradske uprave Prnjavor, organizovan je sastanak delegacije Evropske unije i gradskog rukovodstva. Glavna tema sastanka bilo je povlačenje sredstava iz evropskih fondova, kojim se finansiraju projekti na području naše lokalne zajednice. Trenutno je u toku rad na nekoliko takvih projekata.