Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će Vlada, zahvaljujući kreditnim sredstvima Svjetske banke u vrijednosti od oko 13 miliona američkih dolara, realizovati 31 objekat u okviru projekta “Energetske efikasnosti u Republici Srpskoj”, a da je do sada uspješno rekonstruisano 17 objekata. Cvijanovićeva je danas, zajedno sa načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem i direktorom Osnovne škole “Nikola Tesla” Vojinom Gluvićem, presjecanjem vrpce ozvaničila početak rada ovog školskog objekta nakon rekonstrukcije u okviru projekta “Energetska efikasnost u Republici Srpskoj”, čija je vrijednost oko 700.000 KM.

Ona je naglasila da se projekat “Energetska efikasnost u Republici Srpskoj” finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke, uz izuzetno povoljne uslove. “Rok otplate je 25 godina, grejs period pet godina, a kamatna stopa iznosi od 1,25 do maksimalno 1,40 odsto. To su izuzetno povoljna sredstva koja služe svrsi”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru. Ona je naglasila da bi bilo teško neka druga sredstava mobilisati na ovaj način i istovremeno se upustiti u velike projekte na 30 lokacija sa 30 objekata. Svečanosti, koja je upriličena i povodom Dana ove školske ustanove, prisustvovala je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić koja je naglasila da Vlada Srpske kroz projekat “Energetske efikasnosti” u Republici Srpskoj finansira 31 objekat iz oblasti obrazovanja i zdravstva. “Vlada Republike Srpske provodi mjere energetske efikasnosti jer je to obaveza po ugovorima koje je ranije zaključila. Vodimo računa o zaštiti prirodne sredine jer ovakvim instalacijama umanjuju se materijalni troškovi u objektima od 40 do 50 odsto. Ovih projekata će u narednoj godini biti još”, najavila je Golićeva.

Govoreći o rekonstrukciji zgrade Osnovne škole “Nikola Tesla” u Prnjavoru, Golićeva je rekla da je vrijednost radova oko 700.000 KM, a da će prelaskom na novi sistem grijanja materijalni troškovi škole biti značajno smanjeni. “Urađena je termička izolacija, fasada, zamijenjeni prozori, vrata, radijatorski ventili, kao i kotao za centralno grijanje. Ovo je poklon Vlade Republike Srpske opštini Prnjavor”, naglasila je ona. Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je ovo jedan od prvih projekata koje je Vlada Republike Srpske u zadnjih šest mjeseci realizovala na području ove lokalne zajednice. “Ovo je jedan od pokazatelja da Vlada Republike Srpske želi dobro opštini Prnjavor. U saradnji sa Vladom i u narednom periodu nastavićemo da realizujemo projekte o kojima već postoji dogovor”, istakao je Tomaš. Direktor škole Vojin Gluvić zahvalio je Vladi Srpske na pomoći da škola uđe u projekat rekonstrukcije. “Škola koja je izgrađena 1979. godine bila je u lošem stanju, ali je zahvaljujući Vladi Republike Srpske, a prije svega premijerki Cvijanović ušla u ovaj projekat i sada je obnovljena”, rekao je Gluvić. Proslavi Dana škole prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

SRNA