Opština Prnjavor je primjer odlične saradnje i suživota tri konstitutivna naroda i 13 različitih nacionalnih manjina, od kojih su najbrojniji Ukrajinci, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

On je podsjetio da na području ove lokalne zajednice živi više od 1.200 Ukrajinaca,  što je više od 40 odsto Ukrajinaca u BiH.

„Mi Ukrajince ne doživljavamo kao nacionalnu manjinu nego kao ravnopravno stanovništvo koje  ovdje  živi 132 godine. Cijelo vrijeme imamo odličnu saradnju i zajednički gradimo našu lokalnu zajednicu“ , rekao je Tomaš.

Opštinska vlast ima odličnu saradnju sa predstavnicima ukrajinske zajednice i vjeruju da će ta saradnja biti još bolja zahvaljujući iskazanoj podršci predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je obećao pomoć ukrajinskoj vjerskoj zajednici i kulturno-umjetničkim udruženjima od po 100.000 KM, kao i učešće u saniranju vjerskih objekata. Takođe je iskazana namjera da se prihvate djeca iz pobratimskih gradova i da im se obezbijede svi potrebni uskovi za boravak i školovanje u Republici Srpskoj, kao i učešće u prikupljanju humanitarne pomoći za one kojima je ista potrebna.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, izjavila je da joj je zadovoljstvo što su mogli da razgovaraju sa predstavnicima ukrajinskih udruženja i dodala da je dogovoren niz aktivnosti koje će imati humanitarni aspekt.

Zadovoljstvo sastankom iskazali su u predstavnici ukrajinskih udruženja i vjerske zajednice.

Orel Zakaljuk, ukrajinski sveštenik, u ime ukrajinske crkve u BiH se zahvalio inicijativi Dodika da se danas okupe.

“Razgovarali smo o problemima i potrebama koje naša ukrajinska zajednica doživljava na ovom terenu i razradili taktiku kojom će biti usmjerena pomoć prema Ukrajini koju je zadesio rat”, naveo je Zakaljuk.

Andrija Svatok, predsedavajući Savjeta nacionalnih manjina u BiH, naveo je da je ovaj sastanak bio veoma potreban. “Mi smo zahvalni Dodiku koji je to pokrenuo. Dogovorili smo pravce daljeg djelovanja. Pokazalo se humano lice naših naroda i učinićemo sve što je u našoj moći da pružimo pomoć onima kojim je ona neophodna”, rekao je Svatok.