Foto: Aleksandar Atić

Učenici Centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, osvojili su drugo mjesto na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST mladih 2017”, sa inovacijom u vidu pneumatske štedne prskalice, koja predstavlja korak naprijed u kvalitetu poljoprivredne mehanizacije.

U tročlanoj ekipi čija je inovacija osvojila diplomu sa srebrnom plaketom, učestvovali su Branislav Trivalić, Rajko Šušak i Dejan Bijelonić, predvođeni profesorom i idejnim tvorcem, Ilijom Golićem.

Foto: Aleksandar Atić

Povodom osvojene nagrade, danas je za ove učenike i njihovog mentora organizovan i prijem kod načelnika opštine Prnjavor, Darka Tomaša. Načelnik je, uz skromne nagrade, čestitao mladim inovatorima na postignutim rezultatima i poželeo im da i dalje budu uspješni u poslu kojim se budu bavili u budućnosti. Načelnik je još dodao da će lokalna zajednica uvijek biti na raspolaganju i pomoći realizaciji konstruktivnih ideja mladih ljudi.

Branislav Trivalić, učenik Centra srednjih škola “Ivo Andrić”, mašinstva i obrade metala, smijer instalater, pojasnio je da štedna prskalica za 50 odsto smanjuje zagađenje vazduha.

Maturant ove škole, Rajko Šušak, rekao je da su na “INOSTU” ispunili očekivanja zauzevši drugo mjesto izumom koji će svakako pomoći mnogim poljoprivrednicima koji se bave vinogradstvom i malinarstvom.

Međunarodna izložba ideja inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2017” održana je u Banja Luci od 19. do 21. aprila, u organizaciji Saveza inovatora i Udruženja inovatora grada, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka.

Izvor: prnjavorlive.info