Načelnik opštine Prnjavor, dr Siniša Gatarić i predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović, upriličili su povodom 24. marta – Dana opštine, prijem za delegacije bratimljenih opština iz Boskovica u Češkoj, Sežane iz Slovenije i Kragujevca iz Srbije.

Zamjenik župana opštine Sežana Rado Pirjevec, istakao je da dvije opštine njeguju prijateljske odnose i izrazio nadu da će se u budućem periodu saradnja još više produbiti i razvijati u pozitivnom pravcu. On je rekao da će Sežana čim se stvore uslovi pomoći opštini Prnjavor da kandiduje svoje projekte za korišćenje sredstava iz evropskih fondova.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Skupštine udruženja ratnih vojnih invalida Kragujevca Milan Andrić, koji je podsjetio da je ovo udruženje već šest godina u bratskim odnosima sa opštinskom Boračkom organizacijom iz Prnjavora, zahvaljujući čemu je došlo i do čvršćih veza između dvije opštine.

Načelnik opštine, dr Siniša Gatarić, kaže da je za lokalni razvoj od izuzetnog značaja snaga koju Prnjavor ima kroz saradnju sa partnerskim gradovima. “Razgovori sa ovim delegacijama su uvijek plodotvorni, imaju smisla i značaja. Od njih možemo puno da naučimo, ali i da usvojimo pozitivne postupke. Kao preduslov za dalji razvoj opštine jako je važno imati iskrene partnere koji žele da pomognu.“ rekao je Gatarić. On je podsjetio da će, kada BiH postane punopravni kandidat za ulazak u Evropsku uniju, doći do izražaja prekogranična saradnja i saradnja sa privrednicima pobratimskih gradova, jer će tada i opština Prnjavor dobiti mogućnost korišćenja sredstava iz svih IPA fondova.

Povodom obilježavanja Dana opštine delegacija lokalne vlasti je prisustvovala parastosu i položila vijenac u spomen hramu na Vučijaku, u znak zahvalnosti i sjećanja na 626 poginulih boraca u proteklom ratu.

Vijenci će biti položeni i kod spomen kompleksa u Šibovskoj na kojem su ugrađeni likovi 14 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, 36 boraca NOR-a, 13 poginulih pripadnika vojske u otadžbini od 1941. do 1945. godine i 12 srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine.

Svečana sjednica Skupštine opštine sa akademijom biće održana u 17.00 časova u Domu kulture.

SRNA /T.S/