Omladinska banka Prnjavor uz finansijsku podršku Fondacije „Mozaik“ i Opštine Prnjavor ove godine podržaće devet projekata mladih  u ukupnoj vrijednosti 24.000 KM.

Direktor programa Omladinske banke Fondacije „Mozaik“  Željko Pauković pojasnio je da je kroz četvorogodišnji memorandum o saradnji između Fondacije i Opštine Prnjavor definisana podrška za 30 projekata i 5-6 mikrobiznisa mladih.

„Rad u odborima Omladinske banke podstiče mlade ljude da samostalno donose odluke koji će projekti biti podržani i  preuzimaju veću odgovornost  za upravljanje sredstvima koje izdvajaju partnerske opštine i Fondacija“ , rekao je Pauković i dodao da se na taj način kroz konkretne projekte rješavaju neki problemi u lokalnim zajednicama, a mikrobiznisima podstiče zapošljavanje mladih.

Načelnik opštine Darko Tomaš napomenuo je da se stalno povećava broj projekata kroz koje su u protekle tri godine realizovane mnoge važne ideje mladih ljudi, ali se istovremeno povećavaju i izdvojena sredstava za ovu namjenu.

„Prije dvije godine u Prnjavoru su bila  četiri projekta, a prošle godine osam i jedan mikrobiznis. Ove godine imamo devet  projekata i dva mikrobiznisa u čijoj je ukupnoj vrijednosti učešće opštine 10.500 KM“ , rekao je Tomaš.

Koordinator Omladinske banke Prnjavor  Dajana Bašić izrazila je  zadovoljstvo jer se iz godine u godinu povećava broj projekata što je pokazatelj da mladi prepoznaju probleme lokalne zajednice i nalaze načine da ih kvalitetno riješe.

Ona je istakla da je do 4.maja otvoren poziv za mikrobiznise mladih koji podrazumijeva  bespovratna sredstva za registraciju prvog mikrobiznisa u iznosu do 2.000 KM.

Jedan od ovogodišnjih projekata koji je dobio finansijsku podršku je uređenje  dijela Narodne bibilioteke u Prnjavoru.Direktor Biblioteke Dušan Marić pojasnio je da će zahvaljujući odobrenim sredstvima biti adaptiran čitaonički prostor što će  omogućiti razne promocije i održavanje kulturna dešavanja, kao i galerijski prostor za  mlade umjetnike koji su izrazili želju da tu izlažu svoje radove.

Fondacija „Mozaik“ zajedno sa 52 opštine u BiH podržava program Omladinske banke. Na prvom pozivu podržano je 446 projekata i 46 mikrobiznisa.