foto: Aleksandar Atić

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić posjetili su Fabriku obuće „Sanino“, proizvodni pogon u Prnjavoru, gdje su sa rukovodstvom preduzeća razgovarali o problemima sa kojima se susreću, kao i o mogućnostima prekvalifikacije određenog broja nezaposlenih u evidenciji Biroa za zapošljavanje kako bi bili na raspolaganju ovom preduzeću.Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da bi u narednom periodu trebalo naći načina da se radna snaga koja se nalazi na Birou za zapošljavanje prekvalifikuje u struke koje su privredi potrebne, konkretno preduzeću „Sanino“.

foto: Aleksandar Atić

„Prekvalifikacija ne bi trebala biti trošak preduzeća, nego bi radna snaga pri zapošljavanju trebala biti već edukovana. Takođe bi se trebala voditi evidencija lica koja se nalaze na spisku Biroa za zapošljavanje, a ne žele prihvatiti ponuđeno zaposlenje, kako bi Zavod za zapošljavanje protiv istih mogao uvesti određene mjere.“, rekao je Tomaš. Direktor i vlasnik preduzeća za proizvodnju obuće “Sanino” Radovan Pazurević rekao je da će ovo preduzeće u narednom periodu povećati broj zaposlenih u pogonu u Prnjavoru za 80 ljudi.

foto: Aleksandar Atić

Pazurević je podsjetio da je ovo preduzeće u proteklih nekoliko dana već primilo 40 radnika, ali da će nastaviti sa zapošljavanjem novih radnika da bi uspjeli da odgovore potrebama i zahtjevima poslovnih partnera. “Prije 11 godina u Prnjavoru smo počeli sa dvadesetak radnika, a danas u našim pogonima radi 450 ljudi”, naglasio je Pazurević. On smatra da bi već od sljedeće školske godine u Prnjavoru, Derventi i drugim sredinama gdje postoje ovakvi proizvodni kapaciteti trebalo početi sa obukom djece nakon završene osmogodišnje škole da bi se osposobili za rad, čime bi problem nedostatka kvalifikovane radne snage bio riješen na najbolji mogući način.

foto: Aleksandar Atić

“Na Birou za zapošljavanje u Prnjavoru nema školovanih obućara, pa ćemo u saradnji sa opštinom Prnjavor i Zavodom za zapošljavanje u etapama pokušati da primimo nove radnike, obučimo ih i uključimo u proces proizvodnje”, naveo je Pazurević. Preduzeće “Sanino” prošle godine je izvezlo više od 1.650.000 pari obuće, od čega oko 160.000 pari kao gotov proizvod, dok su ostalo gornji dijelovi.“Zahvaljujući tom izvozu, mi smo kao firma u Republiku Srpsku unijeli više od 19 miliona KM nove vrijednosti”, ističe Pazurević. On je kao veliki problem u poslovanju naveo izostanak većeg broja radnika sa posla, po raznim osnovama. “Više od 10 odsto naših radnika dnevno ne radi. To opterećuje proces proizvodnje, organizaciju rada i postavlja se pitanje funkcionalnosti, odnosno dokle to možemo izdržati”, kaže Pazurević.