Gradonačelnik Darko Tomaš potpisao je danas ugovore sa 10 mladih preduzetnika koji će kroz novčane podsticaje za samozapošljavanje dobiti iznos od 6.000 ili 4.000 KM.
Pomoć mladima prilikom zapošljavanja je prioritet lokalne zajednice, a kroz projekat „Start up“ preduzetništva, u gradskom budžetu ove godine obezbjeđena su sredstva u iznosu od 50.000 KM, koja će korisnici iskoristiti za pokretanje vlastitog biznisa.
Gradonačelnik Tomaš je čestitao mladim preduzetnicima na dobrim idejama za pokretanje vlastitog biznisa, te naglasio da lokalna zajednica treću godinu za redom pruža ovakav vid podrške sugrađanima.
„Ove godine izdvojen je najveći iznos iz gradskog budžeta za ovaj projekat. Prvobitno je bilo predviđeno da pet najbolje rangiranih dobije po šest hiljada konvertibilnih maraka. Međutim, uvidjeli smo da veći broj mladih ljudi ispunjava uslove i ima dobre poslovne ideje, pa smo odlučili da dodamo još petoro koji će dobiti po četiri hiljade konvertibilnih maraka“, istakao je Tomaš.
On je naglasio, da će danas biti isplaćena polovina predviđenog iznosa, a u drugoj polovini godine će biti isplaćen ostatak sredstava.
David Vujasinović planira do kraja mjeseca otvaranje muškog frizerskog salona u Prnjavoru. On kaže da će novčana sredstva koja je obezbjedio Grad biti od velike pomoći na samom početku, ali i u daljem radu.
Anđela Ćućić se bavi digitalnim marketingom i ističe da je srećna što je nakon rada u agencijama dobila priliku da se samostalno bavi poslom koji voli.
Osnovni kriterijumi za dobijanje podsticaja za samozapošljavanje su da lice koje aplicira nema više od 35 godina, da nema registrovanu vlastitu djelatnosti i da se nalazi na evidenciji Biroa za zapošljavanje.