Polaganjem vijenaca kod spomenika narodnim herojima i spomen-obilježja žrtvama NOR-a u gradskom parku danas je u Prnjavoru obilježen 4. jul, Dan borca.

Predsjednik SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić rekao je u izjavi novinarima da je važno da se čuva sjećanje na ovako važne istorijske događaje iz Drugog svjetskog rata jer postoji realna opasnost da bi u suprotnom u dogledno vrijeme u zaborav mogla pasti i dešavanja iz poslednjeg odbrambeno – otadžbinskog rata.

I predsjednik gradske Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić mišljenja je da se žrtva Prnjavorčana stradalih u Drugom svjetskom ratu ne može umanjiti u odnosu na zadnji rat.

Đumić je naglasio da je Prnjavor dao više od 700 žrtava u borbi za slobodu i stvaranje nekadašnje Jugoslavije u kojoj su svi narodi živjeli u miru 45 godina.

Obilježavanju Dana borca prisustvovao je i gradonačelnik Darko Tomaš koji je u izjavi novinarima rekao da je 4. jul važan datum za srpski narod i da gradska uprava Prnjavora podržava sve aktivnosti SUBNOR-a.

„Prnjavor iz Drugog svjetskog rata ima četiri narodna heroja i 22 nosioca narodne spomenice. U NOR-u je učestvovalo oko 4.500 boraca iz Prnjavora, oko 700 je poginulo, a oko 1.200 boraca su iz toga rata izašli kao ratni vojni invalidi“, podsjetio je Tomaš.

Vijenci su danas položeni i na Spomenik junacima grada.

Narodni heroji iz Prnjavora u Drugom svjetskom ratu su Rada Vranješević, Stanko Vukašinović, Novak Pivašević i Vid Nježić.

Prnjavor kao važan istorijski datum obilježava i 10. jul, Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

SRNA T.S.