Opština Prnjavor pomoći će sa oko 18.000 KM odlazak na ekskurziju učenika Gimnazije, Centra srednjih škola /CSŠ/ „Ivo Andrić“ i JU Muzička škola „Konstantin Babić“ iz Prnjavora, potvrđeno je na današnjem sastanku načelnika opštine, Darka Tomaša sa direktorima srednjih škola.

„Opština Prnjavor će biti prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pružila podršku učenicima srednjih škola prilikom odlaska na ekskurziju i na taj način direktno pomogla kućne budžete roditelja. Želim se zahvaliti učenicima srednjih škola na ovoj inicijativi“, rekao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

Tomaš je naglasio, da su troškovi odlaska na ekskurziju veći za 150 KM od očekivane cijene i da će lokalna zajednica snositi razliku za svakog učenika.

„U tri srednje škole 120 učenika odlazi na ekskurziju i Opština će uplatiti po 150 KM po svakom djetetu. Procjenjujemo da ima oko desetak učenika koji su u stanju socijalne potrebe i za njih će Opština uplatiti cjelokupan iznos“, istakao je Tomaš.

Sastanku sa načelnikom, prisustvovala je i direktorica Centra srednjih škola /CSŠ/ „Ivo Andrić“, Suzana Švraka koja je naglasila da dijeli sreću učenika što nakon dužeg vremena zbog pandemije korona virusa ponovo odlaze na matursku ekskurziju.

„Zahvalni smo načelniku opštine što je prepoznao značaj učeničke inicijative, naročito u današnjim ekonomski teškim vremenima. Naša očekivanja su bila da će iznos cijene biti znatno niži, ali pokazalo se drugačije i novac koji će lokalna zajednica obezbjediti mnogo će pomoći budžetu roditelja. Na ekskurziju putuje 75 učenika naše škole“, rekla je Švraka.

Gimnazija Prnjavor ove godine ima dva odjeljenja maturanata i oko 40 učenika ove škole ide u Grčku na maturalnu ekskurziju.

„Iskoristila bih priliku, da se zahvalim načelniku opštine što je još jednom izašao u susret našim učenicima i podržao učeničku inicijativu da veći broj učenika ode na matursku ekskurziju“, rekla je Dajana Ostojić, direktorica Gimnazije Prnjavor.

Zajedno sa Gimnazijom na matursku ekskurziju idu i učenici JU Muzička škola „Konstantin Babić“, a direktor ove škole, Đorđe Kovačević naglašava da su sredstva koja će obezbjediti lokalna zajednica veoma značajna za učenike i njihove roditelja i da je ovo pravi primjer kako jedna lokalna zajednica treba da brine o svojim građanima.

Na sastanku se razgovaralo i o određenim ulaganjima u školsku infrastrukturu, a kao jedna od značajnijih investicija najavljeno je ulaganje u nove kotlove za sistem centralnog grijanja koji pokriva tri prnjavorske srednje škole, Gimnaziju, Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ i OŠ „Branko Ćopić“.