Danas je u Sarajevu upriličena dodjela plaketa najbolje rangiranim lokalnim zajednicama iz prve faze MEG projekta kao i predstavljanje pojedinačnih akcionih planova svih partnerskih lokalnih zajednica Projekta opštinskog okolišnog upravljanja (MEG).

Događaj je otvorila Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a nakon toga održan je panel diskusija sa najuspješnijim načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica koje su učestvovale u prvoj fazi, a to su načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, gradonačelnik grada Gradiška, Zoran Adžić, načelnik opštine Tešanj, Suad Huskić, načelnik opštine Žepče, Mato Zovko, predsjednik Skupštine grada Prijedora, Mirsad Duratović te načelnik opštine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

Učesnici su govorili o iskustvima i pozitivnim promjenama u svojim lokalnim zajednicama iz prve faze MEG projekta za period 2016-2020.

Opština Prnjavor u prvoj fazi ostvarila je visok učinak unutar sistema upravljanja rezultatima, te je od početne ocjene od 59,56 bodova, za četiri godine realizacije svih projektnih aktivnosti, ocjenjena sa 85,05 bodova od ukupno 100.

Od ukupno četiri ocijenjivane oblasti Prnjavor kao najbolje rangirana lokalna zajednica u oblasti “Učešće javnosti u procesu donošenja odluka” ocijenjena je sa 93,3 boda.

Ovim rezultatima ista je svrstana u rang jedinica lokalnih samouprava sa visokim nivoom uspješnosti, te nastavlja drugu fazu Projekta MEG za period 2021-2025.