Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 89. sjednicu povodom olujnog nevremena koje je zahvatilo područje opštine Prnjavor, i to: Hrvaćane, Potočane, Galjipovce, Čorle, Ratkovac, Maćino Brdo, Grabik Ilovu, Kalabe, Šereg Ilovu, Šibovsku, Pečeneg Ilovu i Palačkovce.

U skladu sa do sada prikupljenim informacijama, olujni vjetar na području opštine Prnjavor prouzrokovao je veliku materijalnu štetu.

Oštećen je veliki broj stambenih i pomoćnih objekata (došlo je do raskrivanja istih i oštećenja krovnih konstrukcija), štete se ogledaju i na poljoprivredi i voćarstvu. Uništen je određen broj plastenika i pčelinjaka.

Jak vjetar rušio je stabla koja su dovela do velikog broja oštećenja na niskonaponskoj i srednjenaponskoj elektro mreži, kao i na telekomunikacijama.

Vodosnabdijevanje je za sada redovno. Određen broj lokalnih putnih pravaca je u prekidu, zbog stabala nanešenih na putne komunikacije, a raščišćavanje se vrši po kategorijama i stepenu ugroženosti.

Posebnu opasnost predstavljaju urušeni stubovi na elektro mreži, kao i veliki broj oborenih stabala. Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije RJ Prnjavor su na terenu, ali zbog velikog broja prijavljenih kvarova i prekida, otklanjanje istih se vrši u skladu sa prioritetima, stepenu ugroženosti i hitnosti.

Teritorijalna vatrogasna jedinica uklanja oborena stabla sa putnih komunikacija i ugroženih objekata.

Timovi Opštinskog štaba za vanredne situacije i opštinske uprave su na terenu radi sagledavanja stanja i određivanja prioriteta za intervencije nadležnih službi. Težište aktivnosti usmjereno je na prioritetnoj normalizaciji snabdijevanja električnom energijom.

Oštećen je i određen broj nadgrobnih spomenika, po lokalnim mjesnim grobljima.

 

Mole se građani da omoguće rad komisija i timova na terenu, te izvrše slikanja i snimanja štete, koja će naknadno biti dostavljena organima opštinske uprave.

Štete prijavljivati na broj telefona 051 660 853, Komisija za procjenu štete je na terenu i vrši procjenu istih, a građanima će naknadno biti omogućenopodnošenje zahtjeva za procjenu štete.

Upozoravaju se građani da ne pristupaju elektrovodovima koji su oštećeni, radi vlastite bezbjednosti i o takvim slučajevima da obavijeste Elektrodistribuciju Prnjavor.