Srpsko prosvjetno i kulturno društvo SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor sinoć je bilo domaćin Opštinske smotre folklora povodom obilježavanja 24.marta, Dana opštine Prnjavor.

U programu su osim domaćina manifestacije učestvovali Gradsko kulturno-umjetničko društvo “Pronija“ Prnjavor, Ukrajinsko kulturno-umjetničko društvo “Taras Ševčenko“ Prnjavor i gosti iz Sjeverne Makedonije – KUD „Kiril i Metodij“ Strumica i ZKUD „Brand Petrušev“ Bogdanci.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Borka Pavlović kaže da je smotra folklora prilika da društva sa područja opštine Prnjavor, kao i ona sa kojima sarađuju predstave dio igara i pjesama svog naroda.

„Ove godine smotru organizujemo u dva dijela. Večeras se predstavio naš izvođački ansambl, a naredne subote će biti održana dječija smotra“ , napomenula je Pavlovićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić koji je prisustvovao večerašnjoj manifestaciji istakao je da je SPKD „Prosvjeta“ pravi ambasador kulture ove opštine.

„Dugujemo im zahvalnost na svim dosadašnjim aktivnostima na očuvanju i promociji naše tradicije, kulture i običaja. Hvala i svim sugrađanima koji su do poslednjeg mjesta ispunili salu Doma kulture“ , rekao je Simić.

Član KUD-a „Kiril i Metodij“  iz Strumice Marjan Stoev kaže da su za deset godina postojanja društva posjetili mnogo država, ali  da im je posebno drago što su večeras u Republici Srpskoj i Prnjavoru.

„Prelijepo mjesto, djeca su presrećna, nadamo se da smo izvođenjem dvije koreografije iz različitih krajeva Makedonije ispunili očekivanja i predstavili se na najbolji način“ , rekao je Stoev za Srnu.

Veče folklora pratila je i izložba fotografija dugogodišnjeg člana SPKD „Prosvjeta“ Tatjane Milijević pod nazivom „Da li je tkalja znala šta je otkala“.

Milijevićeva je u izjavi rekla da je cilj izložbe bio privući dodatnu pažnju posjetilaca na detalje nošnji koje mogu vidjeti tokom izvođenja narodnih igara, ali i da se sačuva sjećanje na tkalje i ‘prvu nit koju je svaka od njih provukla kroz platno’.

„U izradu nošnji uložen je ogroman trud, ljubav, tu je veliki broj simbola, ornamenata koji svojom ljepotom pričaju posebnu priču, privlače poglede, jedan nevjerovatan spoj sa prirodom, a gledalac dok sjedi i posmatra igru udaljen je od suštine i ljepote koja se nalazi na našim nošnjama i zato je bio cilj da te detalje učinimo vidljivijima“ , pojasnila je ona.

Srna T.S.