Na godišnjoj konferenciji Fondacije „Mozaik“ u Sarajevu, danas je načelniku opštine, Darku Tomašu uručena bronzana plaketa za trogodišnju podršku koju opština Prnjavor pruža Omladinskoj banci.

Bronzana plaketa uručena je lokalnim zajednicama koje su partner programa od jedne do pet godina.

Načelnik opštine Darko Tomaš podsjetio je u izjavi za Srnu da su u  protekle tri godine kroz program Omladinske banke uz partnerstvo opštine Prnjavor i Fondacije “Mozaik” finansirana 24 projekta i tri mikrobiznisa ukupne vrijednosti 69.000 KM.

„Mladi su imali priliku da realizuju projekte od interesa za našu lokalnu zajednicu, a krajem prošle godine potpisali smo i novi trogodišnji memorandum o saradnji kroz koji će biti uloženo 97.600 KM za finansiranje 32 projekta i 12 mikrobiznisa“, rekao je on.

Tomaš je prisustvovao i radnom sastanku 50 gradonačelnika i načelnika sa predstavnicima Ambasada Švajcarske i Švedske, kao i razvojnog sektora na kojem su tema bili prilike i izazovi u razvoju lokalnih zajednica.

Zlatnu plaketu dobile su opštine i gradovi za učešće u projektu od 11 do 15 godina,a srebrnu za partnerstvo od šest do 10 godina.

Tokom dvodnevne godišnje konferencije Fondacije „Mozaik“  više od 200 učesnika iz privatnog, razvojnog i javnog sektora razgovaraće o kreiranju prilika za profesionalni uspjeh mladih koji žele ostati u BiH.

Programa Omladinske banke prisutan je već 15 godina u 114 lokalnih zajednica u BiH , a Fondacija „Mozaik“  uz podršku partnera kroz ovaj program finansirala je ukupno 4.180 projekata čija je vrijednost 11.948.676 KM, a podržali su i registraciju 216 mikrobiznisa u kojima je zaposleno 235 ljudi.

Iz Fondacije „Mozaik“ najavili su da će uz podršku donatora i 50 partnerskih gradova i opština u periodu od 2023. do 2026. godine kroz program Omladinske banke obezbijediti pet miliona KM za 2.400 projekta mladih i 300 mikrobiznisa.

Srna T.S.