Povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske, danas je na području mjesne zajednice Prnjavor i Ratkovac, održan parastos borcima koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

„Posebno treba naglasiti da se među ovim borcima nalaze imena sva tri konstitutivna naroda i svih nacionalnih manjina, jer smo svi zajedno branili svoj grad“, istakao je Vlade Živković, predsjednik Boračke organizacije opštine Prnjavor. Parastos je održan ispred gradskog spomen kompleksa na kom su uklesana imena 71 borca Vojske Republike Srpske, koji su bili raspoređeni u 124 ratne jedinice.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, naglasio je da je naša opština u proteklom ratu podnijela nemerljivu žrtvu, budući da je 626 boraca naše opštine dalo svoje živote za otadžbinu.

„Ono što mogu obećati jeste da ćemo svake godine nastojati da okupimo djecu iz škola i da ovo ne bude samo parastos već i istorijski čas za sve nas mlađe, koji smo imali sreću da ne učestvujemo direktno u ratnim dešavanjima“, rekao je Tomaš i dodao da moramo dati sve od sebe da se žrtve nikada ne zaborave.