Savez slijepih Republike Srpske i Opštinska organizacija slijepih Prnjavor organizovali su danas u Prnjavoru okrugli sto o temi “Preporuke komiteta UN o pravima lica sa invaliditetom u BiH”, u čijem su fokusu prioritetna pitanja slijepih i slabovidih lica i unapređenje njihovog društvenog položaja u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da je cilj održavanja okruglog stola da se javnost i članstvo upoznaju sa svim preporukama koje su UN dale nakon izvještaja BiH u aprilu prošle godine.

“Analizirali smo koja bi prioritetna pitanja trebalo što hitnije uvrstiti u naše programe i aktivnosti kako bi se desila pozitivna promjena, i u legislativi, i u praksi, kada je riječ o podršci slijepim i slabovidim licima u svim oblastima rada i života”, rekao je Suzić.

Predsjednik Opštinske organizacije slijepih lica Prnjavor Goran Vasić kaže da je danas razgovarano o školstvu, zdravstvu, mogućnostima obezbjeđenja tehničkih pomagala, zapošljavanju i drugim egzistencijalnim pitanjima važnim za ova lica.

Vasić kaže da položaj slijepih i slabovidih lica nije najbolji, uprkos pomoći koja stiže sa republičkog nivoa i iz lokalne zajednice.

Okruglom stolu prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić koji je rekao da lokalna zajednica, u skladu sa mogućnostima i zakonskim ovlaštenjima i u saradnji sa opštinskom organizacijom slijepih, radi na stalnom poboljšanju položaja ove kategorije stanovnika.

“Zajedno nastojimo utvrditi koji su to prioriteti i osnovni problemi koje treba riješiti na zadovoljstvo, prije svega, ljudi kojima je ta pomoć potrebna”, naveo je Simić.

Nakon okruglog stola odigran je revijalni šahovski turnir između predstavnika Saveza slijepih Republike Srpske i Opštinske uprave opštine Prnjavor.

Okrugli sto i šahovski turnir održani su u okviru programa obilježavanja 24. marta – Dana opštine Prnjavor.

SRNA /T.S/