Opština Prnjavor proslavila je juče krsnu slavu, Preobraženje Gospodnje. Služenjem liturgije i parastosa, te polaganjem vijenaca palim borcima VRS i slavskim ručkom obilježena je krsna slava, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju i zvanica.

Obilježavanju Preobraženja Gospodnjeg, prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je tom prilikom rekao da je Prnjavor jedna od važnih, razvijenih i veoma dinamičnih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je vidljivo da se svaki dan nešto novo radi i da se napreduje. “Prnjavor je reagovao, Darko Tomaš je izabran za načelnika i zato što je sada dobra saradnja između lokalnih organa vlasti i Republike dolaze ovakve investicije. Želim da čestitam načeniku Tomašu, njegovom timu, svim rukovodiocima i narodu na vidljivom razvoju”, rekao je Dodik. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik je podsjetio da je u ovoj lokalnoj zajednici prije četiri-pet godina potpuno bio zaustavljen razvoj, te da nije bilo vidljivog napretka, jer nije postojala saradnja sa republičkim institucijama.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je da se nikada ne smije zaboraviti da je 626 boraca Vojske Republike Srpske sa područja opštine Prnjavor dalo život na braniku otadžbine. “Ako taj broj poginulih boraca uporedimo sa ukupnim brojem stanovnika opštine dolazimo do podatka da je na hiljadu stanovnika 18 sugrađana našu slobodu platilo životima. U odnosu na sve opštine u Republici Srpskoj Prnjavor je druga opština po broju stradalih”, istakao je Tomaš. On je naglasio da taj podatak dodatno dolazi do izražaja ako se zna da na području opštine nije bilo direktnih ratnih dejstava.

Tomaš je dodao, da lokalna vlast nastoji da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne porodicama poginulih boraca i njihov život učini podnošljivijim, te je najavio da će u narednih mjesec dana porodicama poginulih biće podijeljeni ključevi stanova u još jednoj stambenoj zgradi. Načelnik Tomaš je sugrađanima čestitao Preobraženje Gospodnje, te izrazio uvjerenje da je ova lokalna zajednica od prošlog Preobraženja do danas mnogo napredovala, prvenstveno u smislu rješavanja infrastrukturnih problema, te je dodao da će tako biti nastavljeno i u narednom periodu.