U Prnjavoru je juče obilježen Međunarodni dan muzike i to nastupima Škole za osnovno muzičko obrazovanje i lokalnih muzičara. Nastupi su održani na otvorenom na tri lokacije u gradu, a za organizaciju ovog lijepog događaja bili su zaduženi Škola za osnovno muzičko obrazovanje i Radio Prnjavor. Direktor Muzičke škole Đorđe Kovačević kaže da je Međunarodni dan muzike prvi put obilježen u Prnjavoru koncertima na otvorenom prije dvije godine. On ističe da ovakvi nastupi djeci mogu pomoći u sticanju potrebnog iskustva.

“Sviranjem na otvorenom pred građanima koji prolaze u saobraćajnoj buci djeca stiču veliko iskustvo”, kaže Kovačević. S obzirom na to da od septembra u Prnjavoru počinje sa radom Srednja muzička škola, Kovačević je izrazio očekivanje da će naredne godine ova manifestacija biti još masovnija. Današnju manifestaciju podržala je i Opštinska uprava opštine Prnjavor. Zadovoljstvo mi je što danas imamo lijep događaj. Posebno moram zahvaliti članovima Muzičke škoe što su na ovakav način uljepšali naš grad – rekao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Ovo je, inače, druga godina da se u Prnjavoru obilježava Svjetski dan muzike. Obilježavanje Dana muzike pokrenula je Škola za osnovno muzičko obrazovanje Prnjavor. U svijetu, Međunarodni dan muzike obilježava se još od osamdesetih godina prošlog vijeka, a korijene vuče iz Francuske. Svjetski dan muzike ustanovljen je na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa. Lang je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan ljetnje dugodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti. Potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, a danas se Međunarodni dan muzike proslavlja u više od 100 zemalja.