U Prnjavoru je danas  svečanom sjednicom Skupštine opštine , parastosom i polaganjem vijenaca na Vučijaku i u Šibovskoj obilježen 24. mart,  Dan opštine.

Na sjednici su uručene najviše opštinske nagrade i priznanja pojedincima koji su se istakli u svom radu i doprinosu razvoju lokalne zajednice.

Posthumno su dodijeljene dvije Povelje –   zaslužnog građanina sa zlatnim grbom opštine Srđanu Vrhovcu koji je bio na čelu preduzeća „Mladegs Pak“ i Povelja sa zlatnim grbom opštine Urošu Šušku koji je bio angažovan na razvoju planinarskog sporta i očuvanju prirode i volonter u mnogim humanitarnim akcijama .

Jelena Popović, kćerka Srđana Vrhovca, kaže da joj mnogo znači što je neko uvidio vrijednosti  i kvalitete njenog oca, prepoznao njegovo zalaganje za sugrađane, lokalnu zajednicu i porodicu.

„Smisao njegovog života je bilo pomaganje drugima zbog čega bi svi mi trebali prihvatiti te odlike da budemo nesebični, humani, da se međusobno poštujemo i pomažemo“ , rekla je Popovićeva u izjavi novinarima.

Vesna Šušak Gajić kaže da je njen brat Uroš bio veliki čovjek, čiji se život nažalost prerano završio zbog teške bolesti.

„Kao porodica smo ponosni na njega, biće zauvijek u našim srcima i mislima, a ovo priznanje je nagrada za sve što je učinio. Nažalost prerano nas je napustio, a sigurna sam da bi još mnogo postigao“ , izjavila je ona.

Povelju opštine Prnjavor sa srebrnim grbom ove godine primio je protojerej Rade Savičić, dugogodišnji starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru.

Na svečanoj sjednici pohvale za doprinos u razvoju lokalne zajednice uručene  su Petru Gatariću, Adnanu Selimoviću, Dubravki Veber, Bojanu Veselinoviću, Sretenu Šućuru, Marini Dušanić, Radovanki Kalaba, Miladinu Gajiću i Dariju Topiću.

Sretena Šućura, pripadnika Policijske stanice Prnjavor,  još godina dana dijeli od penzije, a opštinska pohvala koju je dobio za iskazanu hrabrost i odvažnost u spasavanju  ljudi i imovine ga je, kaže, prijatno iznenadila.

„Zahvalio bih se opštini Prnjavor i svojim rukovodiocima koji su prepoznali moj rad i zalaganje.  U službi sam efektivno 29 godina i nijednog trenutka nisam zažalio što sam obukao policijsku  uniformu“ , rekao je Šućur.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da se u protekle dvije godine, koje je obilježila pandemija virusa korona,  u Prnjavoru nije zaustavljao napredak i razvoj zahvaljujući dobroj saradnji sa privrednicima i najvišim institucijama Republike Srpske.

„Uvjeren sam da su ti rezultati vidljivi. Još mnogo posla je pred nama, a mi smo spremni da odgovorimo na sve izazove “ , kaže Tomaš.

On je najavio da će investicije iz budžeta u ovoj godini iznositi oko 7.000.000 KM, od čega će 1.500.000 KM biti uloženo u rekonstrukciju i izgradnju nekih od najfrekventnijih ulica u centru grada. Za izgradnju sportske dvorane takođe će biti izdvojeno 1.500.000 KM, a stotinu hiljada KM više za izgradnju kružne raskrsnice na izlazu sa auto-puta „9. januar“. Oko 3.000.000 KM opština će uložiti u izgradnju vodovodnih sistema u mjesnim zajednicama.

Predsjednik SO Prnjavor Željko Simić čestitajući sugrađanima Dan opštine rekao je da je želja da Prnjavor u godinama koje dolaze bude još uspješniji i razvijeniji.

On je napomenuo da je Skupština opštine na vrijeme usvojila sve programske aktivnosti opštinske uprave, plan kapitalnih investicija i program zajedničke komunalne potrošnje iz kojih će biti realizovane sve planirane ovogodišnje investicije.

U povodu Dana opštine služen je i parastos za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu i položeni vijenci u Spomen – hramu na Vučijaku i kod Spomen – obilježja u Šibovskoj.

Skupština opštine Prnjavor proglasila je 2001. godine 24. mart za Dan opštine, kao sjećanje na taj dan 1992. godine kada su jedinice Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i spriječile prodor neprijateljskih formacija iz pravca Dervente prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

(SRNA/ T.S.)